Reklama:

Kiedy owoce (3)

Forum: Karmienie niemowląt

gość
05-09-2012, 09:38:19

Witam,
jestem mamą 4,5 miesięcznej Julki. Na początku karmiłam piersią ale zabrakło mi mleka więc wybraliśmy mleko zastępcze. Julka je bardzo dużo i mam wrażenie że jest bardzo otyła (taka nalana). Zastanawiam się and wprowadzaniem nowych produktów jak zupki i deserki. Od czego powinnam zacząć, czy mogę podawać owoce z targu czy lepiej korzystać z gotowych słoiczków?
Pozdrawiam
Magda
Początkująca
05-09-2012, 15:50:14

Witam serdecznie, szkoda że nie podała Pani wagi malucha. Moglibyśmy na podstawie siatek centylowych ustalić, czy faktycznie niemowlę waży za dużo. Może jednak waga mieści się w normie i niepotrzebnie się Pani martwi. Dietę należy rozszerzać pomiędzy 17. a 26. tygodniem życia. Jeśli maluch jest na mleku modyfikowanym, można mu stopniowo wprowadzać do diety nowe składniki np. owoce. Zdecydowanie nie polecam owoców, których pochodzenia nie znamy. Mogły być nawożone lub być uprawiane przy ulicy, a bardzo ważne jest, aby malutkim dzieciom podawać pewną żywność, najlepiej pochodzenia ekologicznego. Owoce i inne składniki ze słoiczków zwłaszcza tych ze znaczkiem BIO są przygotowywane z surowców bardzo wysokiej jakości, przechodzą one szereg skrupulatnych kontroli, są przygotowywane specjalnie z myślą o najmłodszych dzieciach. Dlatego warto z nich korzystać.
Pani Izabela Wójcik, specjalista Serwisu dla Rodziców firmy HiPP, od wielu lat swoją wiedzą i doświadczeniem wspiera młodych rodziców udzielając porad z zakresu żywienia niemowląt i małych dzieci. Prywatnie jest mamą dwóch dziewczynek. www.hipp.pl
gość
06-09-2012, 07:17:15

Dziękuje serdecznie za wyczerpującą odpowiedź. Julia wazy teraz około 7kg, sama nie wiem czy to dużo czy mało...
Będę próbować na początek może jabłuszko z bananem i biszkoptem. Pamiętam jak moja siostrzenica się tym zajadała jak była w jej wieku. Zastanawiałam się nad słoiczkami BIO więc może też spróbuje.
Pozdrawiam
Madzia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: