Witam. Podczas wizyty u mojej 3 tyg corki polozna zauwazyla niepokojace stolce- luzne, wodniste, zielonkawe. Po wizycie u pediatey wykonano posiew kalu i w wiwku 4 tyg okazalo sie ze jest w nim e coli, ale bez enteropatogennych szczepow i klebsiella pneumoniae esbl + wzrost ibfity. (mozna zastosowac cefalospoeyny 3 i 4 generacji oraz meropenem i imipenem). Dziecko karmione wylacznie piersia placze tylko czasem podczas karmienia, gdy slychac jak pokarm wpada do zoladka,a le dziecko je tez zawsze bardzo lapczywie. Urodzina przez cc w 38 tyg z waga 4090 spadla w szpitalu do 3690(problemy z produkcjs pokarmu) wypisana z waga 3760, w dniu skonczenia 1 miesiaca wazyla 5030(obecnie 5 tyg -5300). Pediatra zalecil dicoflor 2×5. Stolce pachna dicoflorem,w 90% sa zolte, pomaranczowe lub brazowawe, ale dalej wodniste.Nakczesciej kupa wsiaka w pieluche, a czesc pozosyaje w formie kisielowatej. Czasem bywaja ciemniejsze, jakny zielonkawe. W 5 tyg w ogole kup jest mniej (ok6 na dobe). Dodam ze bakteria jest tez u mnie w pochwie- wykazal to posiew przed porodem (wczesniej w 32 tyg posiew byl ok). Moje pytania:
1. Czy nalezy leczyc dziecko antybiotykiem, kiedy sytuacja tego wymaga? Czy zdarza sie ze probiotyk zadziala na tyle ze bakteria zniknie sama?
2. Czy mozna dziecko szczepic gdy ma ta bakterie?
3. Czy powinnam wybrac sie z dzieckiem na inne posiewy np moczu?
4. Czy leczenie przeproaadza sie u calej rodziny? Jesli mam ją ja, to czy nie bede zarazac wyleczonegi dziecka? A mąz?
5. Co z jej przyszloscia, czy z ta bakteria mozna miec dzieci? Czy to wyrok na cale zycie?
6. W szpitalu mowiono,ze jesli nie ma obiawow klinicznych to nalezy o tym zapomniec. Czy opisane stolce to juz objaw kliniczny?
Pozdrawiwm serdecznie i czekam zmartwiona na odpowiedz.
Ala