Przeczytaj komentowaną treść: Szczepionki skojarzone - nowoczesna metoda szczepienia niemowląt i dzieci
Witam, strasznie się martwię o mojego synka. Otóż moj maluch został we wtorek zszczepiony priorixem-tetra. W dzień szczepionki wydawał się być zdrowy, jedynie tuż przed samym podaniem zastrzyku zakasłał. Lekarka go zbadała i stwierdziła że gardło blade i że można szczepić. Tego samego dnia i nastepnego pokasływał jeszcze pare razy, a wczoraj - trzy dni po szczepieniu gorączka (najwyższa 38,5), katar i kaszel, ogólne osłabienie, typowe objawy infekcji wirusowej. Od razu udałam się do lekarza. Lekarka uznała że został zaszczepiony z wykluwającą się infekcją, ale to nic strasznego, bo ewentualne niepożądane działanie prioruxu pojawia się tydzien po podaniu szczepionki, tak więc ma czas na wykurowanie się. Boję się jaka może byc reakcja na szczepienie u tak osłabionego malucha? Czy mogą wystąpić poważne powikłania? Dodam że synek ma 11,5 miesiąca i do tej pory nie chorowal,raz miał tylko katar, tydzien temu odstawiłam go od piersi.