Reklama:

Komentarze do: Zaparcia nawykowe - gdy dziecko NIE CHCE zrobić kupy (9)

Forum: Choroby dziecięce

gość
20-05-2015, 12:30:44

Przeczytaj komentowaną treść: Zaparcia nawykowe - gdy dziecko NIE CHCE zrobić kupy

My walczyliśmy z zaparciami nawykowymi rok. Od 3 roku zycia do 4 lat. Leczyliśmy, dieta , lactulozą, parafina ciekłą. Waża jest regularość, systematycznośc i nie przerywanie podawaia leków ale ajbardziej pomogł nam olej lniany i rokietnikowy w jednym np (firmy Ventrol bo 500 ml tego oleju kosztawało nas 40 zł na 2 miesiące) Przy wadze córki 26 kg podwałam raz dziennie 10 ml. Jest znośy w smaku, raczej słodkawy. Córcia go chętnie piła. I koszmar powoli ustał.Przy czym wypróżnienia były zawsze o tej samej porze dnia i godzinie. Na początku pilowane i trenowane a potem spontaniczne. z czystym sumieiem polecam wszystkim zdruzgotanym mamom olej rokietnikowy lub lniany lub jedno i drugie. To nam najbardziej pomagało. Przy tym bogactwo kawasów Omega 3 i 6, zbawienne dla muzgu.
gość
11-06-2015, 18:00:09

w mojej przychodni mają teraz bezpłatne konsultacje gastrologa, jeśli macie problem z zaparciami u swojego maluszka! najlepiej zadzwonić i się wszystkiego dowiedzieć. telefon jest na stronie prosen.pl
gość
24-06-2015, 06:58:08

Moja bratowa była u gastrologa, zrobiła też badanie USG i niby wszystko ok a zaparcia są. Teraz Kubusiowi podaje dicopeg junior, zmieniła dietę na bogatszą w błonnik, więcej płynów podaje Kubusiowi do picia. Jak to będzie dalej, nie wiadomo, czas pokaże.
gość
28-06-2015, 07:35:58

Z tymi zaparciami nawykowymi to nie jest taka prosta sprawa bo mają podłoże psychiczne. Dziecko boi się czegoś, nie czuje się bezpiecznie w danym miejscu lub wstydzi się przy w miejscu gdzie nie ma domowników zrobić kupkę. Powstrzymuje się za długo, zanim przyjdzie do domu to kupka zrobi się zbita, twarda, dziecko nie może się załatwić i dlatego powstają zaparcia nawykowe. Czytałam, że pomocne w leczeniu zaparć nawykowych mogą być preparaty mające w składzie makrogol 3350, dicopeg junior o którym wspomniałaś ma go w składzie.
gość
27-07-2015, 13:59:18

Moja córka nie chce się załatwiać w przedszkolu,w domu też niechętnie siada na nocnik.Efektem tego są zaparcia.Kupiłam jej Dicopeg-Junior i podaję do picia.
gość
19-09-2015, 11:58:50

Polecam ,,forlax'' w saszetkach ( poleciła mi Pani doktor neonatolog, jest to środek delikatnie przeczyszczający i zmiękczający ) . Mimo,że dla dorosłych bardzo pomógł mojemu 4- latkowi. Pół saszetki rano i pół saszetki wieczorem (po trzech albo dwóch dniach zmniejszyć i dawać tylko pół saszetki rano )np. rozpuszczone w soczku. Wychodziliśmy na spacery. Mały nie mógł wytrzymać i co prawda robił w majtki (ale ważne , że zrobił). I tak klika razy. Nie krzyczałam, nie złościłam się, chwaliłam i zachęcałam. Tłumaczyłam , ze teraz jego brzuszek też jest uśmiechnięty. Po dwóch tygodniach odblokował się i przestał się bać . Chyba zrozumiał ,że nie boli. Początkowo jednak robił tylko na nocnik . A my dalej go chwaliliśmy . Po dwóch miesiącach robi normalnie na sedesie. Dużo cierpliwości i wyrozumiałości . Traktować jak zabawę anie jak problem. Nie wolno denerwować się na dziecko i zmuszać na siłę (wiem z praktyki ) bo to pogorszy sprawę i może doprowadzić do depresji rodzica i dziecka. Powodzenia.
gość
22-09-2015, 15:01:57

Niestety, inna toaleta niż w domu źle działa na nasze dziecko - na wakacjach myslałam, że już nigdy się nie załatwi. Podałam wtedy dicopeg, bo to nam poleciła farmaceutka i od razu zadziałał. Potem stosowałam jeszcze kilka razy, aż synek przełamał się i zaczął normalnie się załatwiać.
gość
28-10-2015, 10:40:33

Witam, mój syn ma dwa lata od pewnego czasu pojawiły się zaparcia wciąż pije mleko Bebilon , zastanawiam czy to mleko może być powodem zaparć? Mały bardzo lubi jeść je dużo i wszystko może powinnam już odstawić sztuczne mleko?
gość
03-11-2015, 11:35:45

Nie sądzę żeby to było przyczyną zaparć ale takie mleko z pewnością można już odstawić, może dieta nie jest dobrze zbilansowana? Maluch je dużo ale może to nie są produkty zalecane przy zaparciach? Jeśli zmiana diety nie pomoże zapytaj lekarza o dicopeg junior, powinien pomóc w takiej sytuacji.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: