Reklama:

Krople obkurczające u dzieci (2)

Forum: Katar i nieżyt nosa

gość
14-02-2014, 11:36:15

Jak długo i często można stosować krople obkurczające do nosa u dziecka 6 letniego z powodu kataru? Moje dziecko ma najprawdopodobniej alergiczny nieżyt nosa, jest w trakcie diagnostyki, ale z POZ bardzo często wychodzę z zaleceniem podawania takich kropli. Martwię się czy to leczenie nie szkodzi?
Komentatorka
14-02-2014, 16:00:13

Jeżeli objawy nieżytu nosa utrzymują się dłużej niż 2 tygodnie, należy koniecznie szukać innej przyczyny kataru niż zakażenie. U około 50% dzieci przyczyną występowania kataru jest alergia, jednak na podstawie samych objawów trudno jest odróżnić nieżyt nosa alergiczny od niealergicznego. Oprócz szczegółowego wywiadu i badania dziecka, konieczne są badania dodatkowe, takie jak testy skórne, przeciwciała swoiste IgE w surowicy krwi. Myślę, że Twoje Dziecko jest pod dobrą opieką pediatry i alergologa.
Leki donosowe zmniejszające przekrwienie błony śluzowej nosa można stosować krótkotrwale, przez 3-5 dni, w czasie nasilonej niedrożności nosa. Dłuższe ich stosowanie jest niekorzystne, ponieważ może doprowadzić do polekowego nieżytu nosa. Jeżeli Twoje Dziecko często i długo ma podawane leki do nosa o takim działaniu, to oprócz alergii należy pomyśleć o skutkach ubocznych terapii.
Zanim zostanie postawione rozpoznanie i wdrożone odpowiednie leczenie alergicznego nieżytu nosa, proponowałabym zastosować sprawdzony roztwór soli morskiej, np. Physiomer, który pomaga oczyszczać nos z zalegającej wydzieliny, udrażnia go, łagodzi objawy wynikające z przewlekłego stanu zapalenia błony śluzowej nosa, poprawia komfort oddychania, a poza tym jest bezpieczny w długotrwałym stosowaniu. U dziecka z alergią niezwykle istotny jest sprawny mechanizm oczyszczania nosa, nieuszkodzona błona śluzowa i prawidłowo funkcjonujące rzęski pomagające usunąć na zewnątrz takie cząsteczki szkodliwe jak kurz, alergeny, drobnoustroje, które mogą powodować stan zapalny i przedłużanie się objawów nieżytu nosa. Przy podejrzeniu alergicznego nieżytu nosa u Twojego Dziecka, zmniejszanie ilości potencjalnych alergenów dostających się do nosa, a przy niesprawnych mechanizmach jego oczyszczania, również do tchawicy i oskrzeli , jest prostą i nieobciążającą, a niezwykle skuteczną, metodą leczenia.
Zofia Zięba specjalista pediatra Oddział Dziecięcy z Pododdziałem Diabetologii i Neurologii Dziecięcej Szpital Wojewódzki Koszalin

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ob 74
Witam , mój synek 3 lata dziś odebrałam wyniki on 74 szok , nie wiem skąd taka liczba strasznie się boje . Dziecko ogólnie nie gorączkuje , słabiej je ale je , piję normalnie ... W nocy mi się wybudza jest płacz i strasznie kopie nogami ... Crp też wyszło ale nie aż taki . Wyszło dwa . Bardziej się boje o te Ob że aż takie wysokie , syn po grupie powikłania zapalenie mięśni, ale nie uszkodzone zrobiono badania . Po prostu nie chodził kilka dni bo go musiało boleć . Teraz chodzi biega ... Czy te OB może być po zapaleniu mięśni ?
gość
Przedwczesne dojrzewanie
Moja córka dostała miesiączkę w wieku 10 lat i 9 miesięcy. Wzrost obecnie 143 cm. Jesteśmy pod opieką endokrynologa ze względu na przedwczesne dojrzewanie płciowe. Wiek kostny przyspieszony o 2 lata. Pani doktor nie chciała hamować dojrzewania pomimo słabego wzrastania, liczyła , że córka urośnie i miesiączka nie nadejdzie tak szybko. Boje się że nie urośnie już więcej. Czy ktoś miał taki przypadek?
gość
Kizna
Synek 8 miesięcy od urodzenia bardzo wymagający, płaczliwy , mało śpi, ruchliwy pełza bardzo szybko, wstaje już sam ale nie siedzi w związku z czym lekarz pediatra zalecił badania krwi między innymi Kinazę CRP. Morfologia tarczyca i inne w normie oprócz kinazy raz 180 później 270 podczas badania bardzo się prężył i napinał, (krew pobrana dopiero za 2 razem) ale nie aż tak żeby były takie wyniki 😒 Jesteśmy w kontakcie z pediatrą i czekamy na inf ale może ktoś z Was miał taki przypadek? Syn od urodzenia pod kontrolą fizjo ze względu na wzmożone napięcie mięśniowe, dwa dni temu fizjo/osteopata powiedział że wszystko ok i nie widzi niczego co mogłoby niepokoić. Bardzo proszę od odp
gość
Zgrubienie na piersi u 12 latki
Witam, u mojej 12 letniej Córki zauważyłam na lewej piersi zgrubienie, Córka mówi że przy dotyku ją boli. Dodam że jeszcze nie zaczęła dojrzewać piersi jej nie rosną.Jedna miers ma zupełnie płaska a w drugiej widoczne jest to zgrubienie. Chciałam się poradzić bo trochę mnie to niepokoi. Możliwe że właśnie zaczynają jej rosnąć piersi. Ale Myślę żeby udać się do pediatry. Będę wdzięczna że wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam
Reklama: