Reklama:

Luźne kupki dziecka - ormalne ?????? (10)

Forum: Żywienie dzieci

Początkująca
30-09-2013, 12:35:40

Witam, mam 17 - miesiecznego synka. Przez pierwsze 5 miesięcy karmiłam piersią, następnie ze względu na to że mały się nie najadał zaczęłam dokarmiać modyfikowanym. Kiedy już "zjarzył" że pijąc z butelki można wszystko widziec, to już nie chciał "cycusia". Od tej pory byłam zmuszona karmić modyfikowanym. Miałam duży problem z doborem mleka modyfikowanego, ponieważ niemalże po wszystkich "chlustał". Jedynym mlekiem które przystosował był NAN Pro - i to też podawałam. Mały miał rzadkie kupki - niby po mleku tak to jest. Po 6 miesiącu zaczęłam wprowadzać inne pokarmy - adekwatne do jego wieku. Mimo to kupki nadal były rzadkie - nawet bardzo. Spróbowałam podac małemu w wieku 8 miesięcy kaszę mannę na 1,5% mleku krowim odrzucając mleko modyfikowane i wszystkie produkty mające w składzie MM - kupki się trochę poprawiły. Dziś mały ma 17 miesięcy i nadal rano i wieczorem podaje mu kaszę mannę na krowim mleczku i w dzień budyń - też na krowim, poza tym je juz prawie wszystko. Nie mniej jednak problem luźnych kupek pozostał. Nie są one tak jak przy biegunce, mają konsysytencje musztardy, kolor normalny (żóltawy bądź brązowy) i robi ich ok 3-4 dziennie. Zdażyło mu się może z pięć razy zrobić zbitą kupkę ale to raczej za dużo czekolady Czy taka ilość i konsystencja kupek jest normalna czy ja za bardzo panikuję??? (Niania mojego synka zwróciła mi uwagę na to, ze takie kupki i ich ilość nie są normalne) Dodam jeszcze (nie wiem czy to ma znaczenie) mały był szczepiony (poza obowiązkowymi szczepieniamii) na pneumokoki i rotawirusy, ciężko i powoli przechodzi ząbkowanie, rano podaję mu kilka kropel witaminek multicebion a wieczorem tran.
Mały jest baaardzo energiczny, wszędzie go pełno - nie wygląda na chorego, nie zauważyłam żeby np. bolał go brzuszek.
gość
19-10-2014, 21:54:28

Witam. Wiem, ze wpis jest sprzed roku, ale mam podobny problem i chcialam zapytac czy kupki Pani dziecka sie w koncu unormowaly?
mummy13 2013-09-30 14:35:40
Witam, mam 17 - miesiecznego synka. Przez pierwsze 5 miesięcy karmiłam piersią, następnie ze względu na to że mały się nie najadał zaczęłam dokarmiać modyfikowanym. Kiedy już "zjarzył" że pijąc z butelki można wszystko widziec, to już nie chciał "cycusia". Od tej pory byłam zmuszona karmić modyfikowanym. Miałam duży problem z doborem mleka modyfikowanego, ponieważ niemalże po wszystkich "chlustał". Jedynym mlekiem które przystosował był NAN Pro - i to też podawałam. Mały miał rzadkie kupki - niby po mleku tak to jest. Po 6 miesiącu zaczęłam wprowadzać inne pokarmy - adekwatne do jego wieku. Mimo to kupki nadal były rzadkie - nawet bardzo. Spróbowałam podac małemu w wieku 8 miesięcy kaszę mannę na 1,5% mleku krowim odrzucając mleko modyfikowane i wszystkie produkty mające w składzie MM - kupki się trochę poprawiły. Dziś mały ma 17 miesięcy i nadal rano i wieczorem podaje mu kaszę mannę na krowim mleczku i w dzień budyń - też na krowim, poza tym je juz prawie wszystko. Nie mniej jednak problem luźnych kupek pozostał. Nie są one tak jak przy biegunce, mają konsysytencje musztardy, kolor normalny (żóltawy bądź brązowy) i robi ich ok 3-4 dziennie. Zdażyło mu się może z pięć razy zrobić zbitą kupkę ale to raczej za dużo czekolady Czy taka ilość i konsystencja kupek jest normalna czy ja za bardzo panikuję??? (Niania mojego synka zwróciła mi uwagę na to, ze takie kupki i ich ilość nie są normalne) Dodam jeszcze (nie wiem czy to ma znaczenie) mały był szczepiony (poza obowiązkowymi szczepieniamii) na pneumokoki i rotawirusy, ciężko i powoli przechodzi ząbkowanie, rano podaję mu kilka kropel witaminek multicebion a wieczorem tran.
Mały jest baaardzo energiczny, wszędzie go pełno - nie wygląda na chorego, nie zauważyłam żeby np. bolał go brzuszek.
gość
18-01-2015, 11:06:58

Witam u nas bardzo posobny problem, czy ktoś mógłby się wypowiedzieć, doradzić?
gość
26-01-2015, 21:21:39

Mojej znajomej dziecko też tak się męczyło , biegunki, zielone kupy, bóle brzucha.Lekarze olewali problem, dziecko rosło. Raz było gorzej raz lepiej. W wieku 6 lub 7 lat zrobili mu testy pokarmowe. Okazało się, że dziecko jest uczulone na pszenicę, drób,mleko krowie( i jego przetwory), pietruszkę seler i jabłka. Po wyeliminowaniu wszystkich alergenów, objawy ustały. Koniec biegunek, kataru , kaszlu itp. Zupełnie inne dziecko. Może warto wyeliminować jakiś składnik pokarmowy i sprawdzić reakcję organizmu. Jak nie ten składnik to inny i tak do skutku. Warto spróbować podawać mleko oczyszczone z laktozy (80%) lub kozie. U nich pomogło. Podawać probiotyki, może z czasem będzie lepiej.
gość
23-04-2015, 21:48:28

Mój syn tez robi rzadkie kupy,czasem 3-4 razy dziennie,jak mial rok bylismy u gastrologa i powiedziala,ze to normalne ale czas mija i dalej tak jest...,brzuszek troszkę większy,poza tym jest zywym dzieckiem,nigdy go brzuch nie boli,nie ma zadnych wysypek itp,od dluzszego czasu robialam mu kasze na mleku krowim ,dzis zrobilam mu na modyfikowanym i ....1kupa wieczorem i to w miarę normalna(zbita),będę go obserwowac,lada dzien czekamy na wyniki badan(panel mieszany) bo jesli jest na cos uczulony,to chcę wyeliminowac to z diety by dziecko sie nie męczyło
gość
01-08-2017, 12:00:16

Nawet jeśli taka luźna kupka zdarza się tylko raz na jakiś czas, to ja i tak profilaktycznie zaczynam małej podawać kropelki acidolac baby, żeby dobre bakterie uzupełniać w przewodzie pokarmowym i zapobiegać ew. poważniejszym problemom z brzuszkiem
Początkująca
07-08-2017, 13:13:26

Witam, wiadomo już co było tego przyczyną? Myślę że mam podobny problem
gość
07-08-2017, 17:29:13

U nas było trochę odwrotnie, ale myslę przyczyna bardzo podobna. Gdy zaczęliśmy wdrażać synkowi do diety kolejne składniki pojawiły się na początku zaparcia. Lekarz kazał podawać dicopeg junior bo podobno problem polega na tym, że organizm potrzebuje czasu żeby się przystosować do nowej sytuacji i nowego systemu żywienia. Z czasem rzeczywiście wszystko zaczęło się normować. Kupki były regularne, więc spokojnie stawiałabym po prostu na reakcje organizmu na nowości, ale jak wiadomo konsultacja ze specjalistą byłaby najlepsza ;p a już na pewno uspokoi rodziców
gość
18-08-2017, 06:43:35

Witam ja mam corka adoptowana w wieku 8 miesiecy jest u nas miesiac pediatra zalecal mi wprowadzenie zup z miesem nabialu i wmiare mozliwosci wprowadzilam jej pozatym pije bebilon z kaszka bananowa kupy sa rzadkie i zazwyczaj 3 dziennie po posilku bezposrednio niewiem jak bylo wczesniej bo nie pytalam ale raczej normalnie chyba
gość
29-01-2018, 14:58:04

U nas bardzo podobna sytuacja. Czekamy na wizytę u gastrologa. Dziecko 17mcy rozwija się super ale 4-5 kupek dziennie i zawsze są w konsystencji musztardy. Praktycznie nie choruje, energiczny, sporo je. Waga dosyć niska .

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: