Reklama:

metoda vojty (6)

Forum: Pielęgnacja i rozwój dziecka

gość
13-05-2011, 13:20:51

Lekarz wskazał bym zastosowala u dzieciaka medode vojty, zastanawia mnie dlaczego? mam dziwnego lekarza mało mówi i nie całkiem rozumiem co tak naprawdę jest mojemu dziecku. Gdzie w okolicach Krakowa mozna sie na to zapisać gdzie znaleźć, i ile kosztuje? Prosze kogoś ze specjalistów o odpowiedź

pozdrawiam, Karina
gość
14-05-2011, 19:49:37

w krakowie- ośrodek wczesnej diagnostyki, ul Prochowa, tel. 12 421 68 62. potrzebne jest skierowanie od lek. rodzinnego. może Twój lekarz mówił coś o napięciu mięśniowym? zalecą pewnie konsultację neurologiczną i ćwiczenia.
gość
14-05-2011, 19:52:02

p.s. tam, ze skierowaniem nic nie kosztuje, ale terminy z tego co pamiętam są długie, więc im wcześniej się tam zadzwoni tym lepiej, a później można iść po skierowanie.
pozdrawiam,
Gabi.
Początkująca
19-05-2011, 16:03:10

Metoda Vojty to specjalny sposób rehabilitacji, który polega na wywoływaniu fizjologicznych odruchów przez nacisk na określone punkty ciała.
Nie jestem w stanie podać ośrodków ,które się tym zajmują.
Agnieszka Boratyńska Położna Szpital Specjalistyczny Św.Zofii w Warszawie. Patronem porad jest producent Alantanu i Alantan Plus oraz linni dermo kosmetyków alantandermoline
gość
21-03-2012, 13:51:56

Ja znam prywatny gabinet w Krakowie przy ul. Łużyckiej 19, gdzie stosują tą metodę, a koszt jednorazowej terapii to 95 zł. za 45 min, natomiast pakiet 10 terapii to koszt 850 zł.
gość
26-03-2012, 12:27:00

Dzięki za informacje na temat gabinetów. Właśnie w zeszłym tygodniu byliśmy pierwszy raz na terapii Vojtą na łużyckiej i na ten tydzień mamy kolejny termin. Mały się trochę złościł i oponował ale ostatecznie nie było tak źle. Ponadto dostaliśmy instrukcje jak ćwiczyć w domu. Terapeutka wymagająca ale rzeczowa. Chyba to jest to ale o rezultatach na razie jeszcze za wcześnie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
ukaszenia owadów
co stosujecie na takie problemy? Mój mały zawsze sie okrutnie drapie jak go coś pogryzie, stosowane już były żel, plastry, domwe sposoby cytryna, cebula nic nie działa :( co mogę jeszcz zastosować?
gość
3 miesięczne niemowlę - problem ze snem i inne
Witam, zacznę od tego, że nasz synek właśnie skończy 3 miesiące. Od urodzenia można by go zaliczyć do tych dzieci "trudniejszych", bardziej płaczliwych nie śpiących w ogóle w dzień. Poród zakończony cc, 10 na 10 punktów. Tu zaczynają się problemy. Mały w drugiej dobie dostał antybiotyk i pobyt w szpitalu przeciągnął się do 10 dni. Po wyjściu do domu problemy z jedzeniem, ze spaniem w dzień. Po miesiącu przeszliśmy na butelkę. Mały wyginał się w połowie butelki, a pod koniec zaczynał płakać. Jeździliśmy po różnych pediatrach otrzymując zagęszczacze do mleka, mleka ar, bebilon pepti. Dopiero gastrolog zlecił nam spróbować z Neocate + konsultacja neurologiczna. Neurolog stwierdził, ze wszystko jest ok + zlecił badania krwi, EEG, USG przezciemiączkowe, badania wyszły ok. Zmiana mleka na Neocate w naszym widzeniu spowodowała poprawę w taki sposób, że mały przestał płakać i prężyć się podczas jedzenia (w tym samym czasie zmieniliśmy pozycję karmienia z ręki na leżenie małego plecami na kolanach). Było trochę lepiej, ale mały nadal za dużo w dzień nie spał. W nocy zdarzyło mu się kilka razy przespać od 20:00 do 6:00. 3 tygodnie temu mały dostał kataru, katar utrzymywał się dwa tygodnie. W tym czasie gorzej spał w nocy, zaczął wstawać na pierwsze jedzenie o 4:00. Po 2 tygodniach katar ucichł, ale mały zrobił się dużo bardziej niespokojny niż przed wizytą u gastrologa. Zrobiliśmy mu badania krwi z crp i ob, badania moczu. Wszystko ok. Ostatecznie wybraliśmy się do pediatry, który stwierdził ostre zapalenie uszu ... (mały nie gorączkował, nie zauważyliśmy nic oprócz częstszego wstawania w nocy, zresztą przed zmianą mleka miał podobnie). Wizyta u laryngologa potwierdziła uszy ... Hm, chyba rozpisałem w miarę dokładnie jak wygląda sytuacja. A teraz to co mnie niepokoi... Mały zasypia o 20:00 do godziny 1:00 ma spokojny sen. Od 1:00 do 3:00 zaczyna się tragedia, rzuca się głową z lewej na prawą i spowrotem (od urodzenia śpi na brzuchu). Wstanie zjeść, odkładamy go i dzieje się to samo do kolejnej pobudki. W tym czasie ma zamknięte oczy... Kolejna może nie związana z przypadkiem sprawa. Mały ma 3 miesiące a praktycznie nie trzyma sam główki będąc plecami do nas na rękach, opada mu do przodu. Kilka dni temu byliśmy u fizjoterapeuty i stwierdził, że ma zmniejszone napięcie mięśniowe w niektórych partiach, a w niektórych zwiększone i zlecił ćwieczenia. Nie wiem czy te wszystkie objawy się jakoś ze sobą kleją, ale nie wiemy już co robić. Za tydzień kolejna wizyta u gastologa, myślimy o ponownym udaniu się do neurologa. Wydaje nam się, że z każdym dniem jest coraz gorzej :(
gość
Skolioza 12 latka, ugniatanie międzyżebrowe
Witam, mojej córce zdiagnozowano skoliozę. Dotychczas miała rehabilitację związaną z nadmiernymi przykurczami, co przyczyniło się do skrzywienia bioder i w dalszej kolejności poszedł kręgosłup. Ćwiczymy regularnie, i przykurcze ustąpiły. Na skoliozę zalecono nam ugniatać po dwie minuty, po obu stronach, na wysokości sutka między żebrami, dwa razy i dwa razy dziennie. Jak nazywa się ta metoda? Czy ona coś daje? Czy można zrobić ją źle? Czy jest bezpieczna? W jaki sposób ma to pomóc?
gość
Noszę pampersy
Mam 13 lat i raz niechcący zmoczyłem się do łużka bo może się zdarzyć. I mama zaczeła mi zakładać pampersy kupiła mi chłopięce rajstopy i na noc zamiast piżamy zakładała mi pampersa rajstopy i koszulkę zapinanom od dołu takom jak małym dzieciom. Raz moja dziewczyna przyszła do mnie na nockę ale gdy był wieczór i moja dziewczyna jeszcze o niczym nie wiedziała to moja mama weszła do pokoju i zaczeła mnie przebierać w pampersa rajstopy i koszulkę dla dzieci. Wszystko wytłumaczyłem mojej dziewczynie. Rodzice dziewczyny byli bardzo pomocni i znali dobrze się z moimi rodzicami a z powodu że moja dziewczyna mieszkała blisko więc jej rodzice z kazali do mnie codziennie przychodzić bo uważali że się dobrze znamy l. Ja się wstydziłem a ona też się wstydziła i dzisiaj przychodzi do mnie 8 raz lecz nadal się bardzo lubimy
Reklama: