Reklama:

Moje dziecko nie je (2)

Forum: Karmienie niemowląt

gość
06-09-2012, 10:14:15

Witam,
mama poważny problem. Mój synek skończył w lutym 3 latka, zawsze był niejadkiem ale jakoś udawało mu się włożyć do buzi. Jednak od 2-3 miesięcy on nie chce w ogóle jeść, jak tylko poczuje zapach ciepłego dania od razu mówi że go mdli i że nie chce jeść. Nie wiem co mam zrobić i jak go zachęcić do jedzenia. Teraz jest tak, że od czasu do czasu chce tylko mleko, boje się o jego zdrowie i czy to normalne, że dzieci czasem przestają w ogóle jeść?
Kinga
Początkująca
06-09-2012, 11:39:30

Dzień dobry w przypadku, kiedy mamy do czynienia z niejadkiem ważne jest przestrzeganie pewnych zasad. Przede wszystkim nie możemy malucha zmuszać do jedzenia. Starajmy się ukryć nasze zdenerwowanie. Przy karmieniu duże bowiem znaczenie ma spokojna, cierpliwa postawa rodzica. Należy robić 3-4 godzinne przerwy między porami karmienia i nie dawać przekąsek do podjadania między posiłkami. Proponujmy dziecku małe porcje i starajmy się urozmaicać posiłki, podawać je w atrakcyjnej formie. Dobrze jest podać dziecku 2-3 potrawy do wyboru. Jeżeli nic nie pomoże, a dziecko faktycznie konsekwentnie odmawia jedzenia, należy porozmawiać o tym z lekarzem.
Pani Izabela Wójcik, specjalista Serwisu dla Rodziców firmy HiPP, od wielu lat swoją wiedzą i doświadczeniem wspiera młodych rodziców udzielając porad z zakresu żywienia niemowląt i małych dzieci. Prywatnie jest mamą dwóch dziewczynek. www.hipp.pl

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: