Reklama:

narkoza u 16 miesięczniaka (3)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
29-11-2004, 08:13:00

Czy ktoś to przechodził? Mój synek musi mieć operowane znamię za dwa tygodnie pod narkozą. Czy istnienie mozliwość sprawdzenia czy nie jest uczulony na narkozę? Jak szybko powinny goić się rany po takim zabiegu, czy na święta powinien być już w dobrej formie. Mam jeszcze wiele pytań i strasznie się boję Może ktoś miał podobne doświadczenia i mnie uspokoi
pozdrawiam,
Beata
Forumowicz
29-11-2004, 21:22:00

Witam,

Znieczulenie ogólne to w chwili obecnej bardzo bezpieczna i rutynowo stosowana u dzieci procedura, aczkolwiek jak przy każdym podaniu silnie działających leków istnieje pewne, niewielkie ryzyko powikłań.

Przed znieczuleniem ogólnym będzie Pani rozmawiać z anestezjologiem- to jest bardzo ważna rozmowa. Informacje jakie uzyska od Pani anestezjolog (odnośnie chorób przebytych przez dziecko, ewentualnych uczuleń, stosowanych leków itp.) pozwolą lekarzowi dobrać odpowiedni, najbezpieczniejszy sposób znieczulenia.

Z tego co wiem, to nie stosuje się rutynowego wykonywania prób uczuleniowych na leki stosowane w znieczuleniu (chyba że anestezjolog zdecyduje inaczej).

Przy takim powierzchnownym zabiegu jak operacja znamion gojenie jest bardzo szybkie (kilka dni). Trzeba tylko przestrzegać zasad higieny zaleconych przez chirurgów[addsig]
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
gość
30-11-2004, 05:23:00

dziękuję za cenne informacje
pozdrawiam,
Beata

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: