Reklama:

narodziny 2 dziecka - jak je przyjmie starsze ??? (6)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
02-09-2004, 00:16:00

mam pytanie, za tydzien zona rodzi i bedziemy mieli 2 dziecko, ale moj 3 letni synek, nie za bardzo sie cieszy z rychlego pojawienia sie braciszka, prosze poradzcie jak mam przekonac go, zeby nie bylo problemu z akceptacja przez niego nowego czlonka rodziny ???
gość
02-09-2004, 09:46:00

musisz mu tlumaczyc, ze jego braciszek nie odsunie Was od niego, podejrzewam, ze trego sie boi, caly czas zapewniaj, ze go mocno kochasz, dziecko boi sie "konkurencji" ze strony rodzenstwa, jest to dla niego tez wielka niewiadoma
gość
02-09-2004, 18:48:00

ja mam dwie dziewczyny w odstępnie 3 lat i to było straszne! starsza zaczęła sikać w majtki i kazała się na okrągło wozić w wózku.
gość
30-09-2004, 12:37:00

moj starszy synek (4 lata roznicy) opiekuje sie swoja mlodsza sistrzyczka wspaniale, razem chodza spac, pilnuje jej jak spi w dzien, bardzo mi pomaga
Forumowiczka
06-10-2004, 08:17:00

Samopoczucie starszego dziecka, zależy w dużej mierze od Waszego zachowania względem niego. Bądzcie naturalni, często przytulajcie malucha, pozwólcie mu na wykonywanie prostych czynności przy noworodku jak np. podanie pieluszki, niech Wam asystuje przy każdej okazji. Na dobry początek, przygotujcie starszemu dziecku jakiś prezent lub niespodziankę z okazji narodzin brata lub siostry. Nie zapomnijcie o przygotowaniu jakiegoś drobiazgu, dla uratowania sytuacji, kiedy to wasi goście nie zadbają o to, gdy przyjdą w odwiedziny zobaczyć nowo narodzonego maluszka. Mam czwórkę małych dzieci i z doświadczenia wiem, że problemów z pojawieniem się nowego członka rodziny można uniknąć. Powodzenia
Mgr Dorota Binkiewicz <br>Redaktor Medforum
gość
08-10-2004, 06:25:00

tak jak pisza moi poprzednicy, starsze dziecko nie moze sie poczuc mniej wazne od mlodszego, nalezy starsze dziecko sklaniac do pomocy przy kapaniu, ubieraniu, przebieraniu mlodszego braciszka, czy tez siostrzyczki

no ale to juz wyzej napisano

Podrawiam
Gizmo

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: