Reklama:

NIEJADEK (5)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
21-10-2004, 09:29:00

Proszę o poradę .Moja córka (19 miesięcy) je bardzo małe ilości i to niechętnie.Rzadko zdarza się żeby poprosiła o jedzenie.
Karmienie jest trudne, bo jak nie chce to nie ma sposobu aby ją zagadać lub zająć i nakarmić. Przy tym jest b. ruchliwym pogodnym dzieckiem. Waży ok.8700g , mierzy ok 82 cm.
Pozatym ma problemy z zasypianiem, wygląda to tak jakby się broniła przed snem. W nocy budzi się na picie ( przez noc wypija ok 250ml soku).
Czy jest poód do niepokoju? Nasz pediatra mówi, że dziecko nie wygląda na chore i poprostu "ten typ tak ma".
gość
21-10-2004, 10:31:00

Jeszcze chciałam zapytać się jaki wpływ na rozwój dziecka ma tak mała ilość dostarczanych pokarmów .
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam Rena
Forumowicz
21-10-2004, 13:42:00

Witam!
Sprawdziłem dane Pani dziecka w normach- wzrost jest w normie, ale waga 8700 w wieku 19 miesięcy to wyraźny niedobór masy ciała. To może być oczywiście tzw. konstytucjonalny niedobór masy, uwarunkowany genetycznie, ale ja byłbym bardzo ostrożny. Moim zdaniem dziecko wymaga przynajmniej wstępnego wykluczenia różnych chorób upośledzających przyrost masy. Proponuje mimo wszystko monitować swojego pediatrę o skierowanie na badania lub do Poradni Gastroenterologicznej dla dzieci.

Pozdrawiam
Jarosław Kwiecień
Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
gość
22-10-2004, 07:09:00

Dziękuję za odpowiedź.
Na razie nasz pediatra dał skierownie na badania moczu , krwi ( od urodzenia córka ma za mało hemoglobiny i co jakiś czas bierze żelazo ) oraz kału na pasożyty. Po tych badaniach poproszę o skierowanie do poradni.
Jeszcze taka jedna moja obserwcja : im córka jest starsza tym mniej je. Dlatego też mój niepokój wzrasta.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Rena
Forumowicz
23-10-2004, 15:38:00

Witam ponownie,

Niedokrwistość towarzysząca niedoborowi masy to dodatkowy argument za skierowaniem dziecka do opieki w specjalistycznej Poradni Gastroenterologicznej dla dzieci.

Możliwości diagnostyczne takiej poradni są znacznie większe niż lekarza rejonowego, a w tym konkretnym przypadku szersza diagnostyka wydaje mi się jak najbardziej uzasadniona.
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: