Reklama:

niespokojny sen małego dziecka (8)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
26-07-2005, 13:27:00

Mam 10-miesięcznego synka. Od jakiegoś czasu synek bardzo wierci się podczas nocnego snu. Przez pierwsze dwie godziny śpi spokojnie, później zaczyna się kręcić. Tak się wierci, że potrafi spać w drugiej części łóżeczka w odwrotną stronę niż jak zasypiał. Zauważyłam, że często jak śpi to rusza główką w prawo w lewo. Nieraz jest to ruch sokojny, a często bardzo gwałtowny, poprostu rzuca głowką.Wyglada to jak jakiś atak. Potrafi obudzić się w nocy z płaczem, płakać np. przez 2 godziny i zasnąć. Czy to normalne? Jak mu pomóc?
W dzień jest bardzo pogodny, wesoły, chętnie zjada, nie ma problemów z kupką.
[addsig]
violinka
Forumowiczka
26-07-2005, 17:07:00

Witam!
Maluch w tym wieku ma pełne prawo do wiercenia się i marudzenia w czasie snu. Jeśli dziecko budzi się z płaczem należy je uspokoić, przytulić. Duża ilość wrażeń docierająca ze świata zewnętrznego w ciągu dnia może powodować niespokojny sen. Jest to w tym wieku całkowicie naturalne.[addsig]
Pozdrawiam! <br>Joanna Oświęcimska <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Początkująca
27-07-2005, 19:35:00

czy u pięciomiesięcznegp dzidziusia to też normalne? Moja mała zachowuje się prawie identycznie, poza takim długim płaczem - gdy budzi się to ją karmię i potem zasypia. Ale budzi się z płaczem i własnie tak rzuca główką i wierci się. Dawniej tego nie było...
cayman
Forumowiczka
28-07-2005, 18:29:00

Witam!
Również dla 5-miesięcznego dzidziusia tego typu zachowania są naturalne i nie budzą niepokoju.[addsig]
Pozdrawiam! <br>Joanna Oświęcimska <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Początkująca
05-01-2006, 20:56:00

mój synek ma 4 m-ce i pani doktor powiedziała,że takie rzucanie się przez sen to na skutek przebywania w pokoju gdzie gra telewizor z powodu promieniowania.staram sie ograniczac oglądanie tv i cjhoc nie pozwalam na to dziecku trudno jest nie przebywać w salonie gdzie od czasu do czasu telewizor sie włacza.czy to jedyny powód?to zachowanie mojego synka jest dokładnie takie jak opisane wcześniej-ok.2 godz. po zaśnieciu zaczyna się rzucać zwłaszcza głową rusza na boki bardzo gwałtownie.martwi mnie to , więc bardzo proszę o radę
Bartusia
Początkująca
07-09-2008, 20:26:00

Mój 5-miesięczny synek ma tak samo. Odpowiedź eksperta mnie nie satysfakcjonuje jeżeli ja w nocy wstaje do niego 10 razy to nie jest dla mnie normalne.
Początkująca
09-09-2008, 10:49:00

mój maluszek tak się rzucał podczas ząbkowania, teraz śpi spokojnie :]
gość
22-09-2009, 12:34:16

mój synek ma 19 miesięcy i też spi straszni niespokojnie wydruje po łóżku tak bardzo się przewraca, też martwie się bo ni wydaje mi się to normalne. moj synek od poczatku spi bardzo nie spokojnie, przez pierwsze 2 miesiące budzil sie co godz albo i częściej, nie wiem jaki tego może być powód, w ciągu dnia jego drzemka jest calkiem normalna spi spokojnie i wogle sie nie wierci... porosze o rade i pomoc

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: