Witam,
moja obecnie 3 miesięczna córka urodziła się z zapaleniem płuc, (zastosowano leczenie Augumentinem przez 10 dni), dwa tygodnie temu zaniepokoił mnie jej kaszel objawiający się głównie w nocy. Po konsultacji z lekarzem rodzinnym udałam się do szpitala, wykonano zdjęcie RTG potwierdzające zapalenie płuc (z opisu: zmiany zapalne w prawym dolnym polu płucnym. Cień środ. w normie). Wyniki badań w normie (OB:3, L:11.4 Hb:10.00 Ht:28.7% MCV:85.2fL płytki krwi:422.1 MCH:29.7P białko CRP: 0.05 mg/dl, AspAT:61.2 U/l AlAT:41.2 U/l) posiew moczu jałowy, dodatkowo zrobiliśmy wymaz z gardła w kierunku chlamydia trochomatis - wynik ujemny. Córka nie gorączkuje, ma apetyt (karmiona jest tylko piersią), jest pogodna, kaszel sporadyczny suchy lekko szczekający ale jest Leczona była przez 11 dni Klacidem (2X dziennie po 1.8 ml, Lacidofil) Codziennie ją inhalujemy rano mucosolvanem z solą , później samą solą.
Proszę o informację - skąd takie zapalenie płuc (nie chodzimy na basen, nigdy nie byłam z dzieckiem w supermarketach itp miejscach gdzie jest dużo ludzi, nie włączam klimatyzacji przy małej) Jak mam rozpoznawać jej stan chorobowy w przyszłości jeżeli nie ma typowych objawów w postaci gorączki itp.. ??? W szpitalu stwierdzono również stridor, dziecko dużo ulewa po jedzeniu, czasami się zadławi (może to zachłystowe zapalenie?)
Skąd mam wiedzieć ze dziecko jest już zdrowe- nie chcę robić kolejnego zdjęcia RTG, osłuchowo nie stwierdzono wcześniejszych zmian to teraz też nie będzie słychać a ona dalej pokasłuje...
Może mi coś Pani podpowie bo głupieje
PS. Dodam jeszcze,że mąż jest alergikiem od lat...