witam!
często poruszany jest watek niskiej wagi ale najczęściej dotyczy on mojego dziecka tylko częściowo. Wczoraj skończyl rok, waży 8400. To oznacza, że poniżej dolnej granicy siatki centylowj. Czytałam, ze pod uwage należy brac wage urodzeniowa dziecka a ta nie była niskia: 3900g przy 60 cm dł. Martwi mnie ten fakt, bo do lipca przybierał dość fajnie, w wielu 4 msc ważył 7200, a potem waga zaczęla wzrastac wolno: 6 msc-7400g, 9msc - 7600 10msc-7800, 11 msc - 8500, 12 msc- 8400. W październiku robiliśmy mu badanie krwi: hemoglobina 11,4 g/dl. Zaczął przyjmowac żelazo: ferrum, 2.5ml dziennie i kwas foliowy, po miesiącu hgb wyniosło 11.3, po kolejnym półtora miesiąca 11.1 Dawke zwiększono mu do 5ml i pół tabletki kwasu dziennie. W zeszłym tyg. znowu robilismy wyniki, hgb spadło do 11,0 , rcb 4.05, hct 30.5%, mcv 75.3 fL, mch 27,2, mchc 36,1 g/dl. Pediatra twierdzi, ze nic z tym nie mozna zrobic, podobnie jak z waga, karmię go prawidłowo wg lekarza, ferrum zmienił na kinder biovital i kazał powtórzyc wyniki za 2 miesiące. Miąl tez robione usg jamy brzusznej, wszystko prawidłowo. Mocz tez ok. Wspomnę, żeSynek jest pogodny, uśmiechnięty, rozwija się prawidlowo, w wieku 9.5 msc zaczął sam chodzić. Przez cały dzien zjada ok 150ml kaszki rano i wieczorem taką sama porcję, kromke chlebka z jajecznicą, albo wędlinką,ok 100ml jogurtu naturalnego z owocami (mrozonymi) albo serek homogenizowany, jabłko, pół banana, 150 ml zupy lub drugiego dania. Do tego dziennie ok 150 ml soku lub herbatki, czasem 2 herbatniki. Niekiedy ma większy apetyt i do owoców dodaję mu kaszkę na gęst, coby go dłużej "trzymalo" Je szpinak, buraki, watróbkę, gołębie, króliki, kurczaki, od czasu do czasu obiad ze słoiczka, ale na ogół robie sama. Przyznam, że nie przepada za mięsem, ale zupy robie na mięsie więc myślę ze chociaż tyle dobrego. Czy zatem powinnam udać się jeszcze do innego lekarza na konsultacje? co robic aby moje dziecko przybierało na wadze tak jak jego rówieśnicy? czy podłożem mmoże byc jakaś choroba genetyczna?
będe bardzo wdzięczna za odpowiedźpozdrawiam i z góry dziękuję!
[addsig]