Reklama:

nocne karmienia (3)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
04-05-2005, 20:35:00

Jestem momą 7-mio miesięcznej dziewczynki. Od 5 miesiąca ograniczyłam liczbę karmień nocnych do 2 ( o 23 i 5 rano). Chciałabym wiedzieć jak długo dziecko powinno być karmione w nocy ponieważ obawiam się, że nocne jedzonko spowoduje pruchnicę. Dodam, że mała jest karmiona piersią gdyż nigdy nie zaakceptowała butelki i podawanie np. wody byłoby bardzo trudne.
ada
Liderka opinii
05-05-2005, 14:12:00

Witam!
Karmienie piersią nawet nocy nie zwiększa ryzyka wystąpienia próchnicy - takie zjawisko dotyczy tzw. próchnicy "butelkowej" , czyli niemowląt i dzieci karmionych a szczególnie pojonych słodkimi herbatkami w nocy przez smoczek. Nocne karmienia to sprawa bardzo indywidualna, ale większość niemowląt (zwłaszcza małych) niechętnie z nich rezygnuje.
[addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
gość
08-12-2017, 15:49:01

Jak udalo Ci sie ograniczyc ilosc tych karmoen? Dla mnie to absurdalne. Dziecko 5m jest karmione tylko mlekiem matki ktore jest lekkostrawne. Od 23 do 5 rano to biedne dziecko jest glodne. Ja nie wiem skad u niektórych matek taka skrajna głupota. Dziecko karmi sie piersia na żądanie minimum prez pierwszy rok jego zycia.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: