Reklama:

nocne karmienie (8)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
01-12-2004, 11:43:00

moja corka jest na piersi + mleko sztuczne. Wieczorem dostaje butle i za 2 godziny popija sobie cyca jednak gdy "strawi juz butle" to budzi sie do karmienia co 15 min, wierci sie i denerwuje przy cycu. Czy to prawda, ze nocne karmienie jest najwazniejsze aby utrzymac laktacje? mam malo pokarmu i boje sie ze go strace jak mala w nocy dostanie butle + np ze 2 razy piers
Ps. dodam, ze pomimo tego iz pije z butli to nadal chetnie ssie piers
Liderka opinii
01-12-2004, 17:20:00

Witam!
Ilość wytwarzanego mleka jest regulowana apetytem dziecka. Im więcej i częściej dziecko ssie pierś, tym lepsza jest stymulacja produkcji pokarmu. Jeżeli istotnie nie udało się pokryć pełnego zapotrzebowania malucha Pani mlekiem (i zostało to potwierdzone zarówno obserwacją zachowania dzidziusia jak i pomiarami masy ciała przed i po karmieniu) należy zawsze i każde karmienie zaczynać od piersi i pozwolić dopić z butelki tyle ile mała potrzebuje. Podobna zasada obowiązuje wieczorem. Co do karmienia nocnego i przerwy nocnej bardzo istotna byłaby informacja w jakim wieku jest córcia?[addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
gość
01-12-2004, 17:59:00

corcia ma 3m-ce i tydzień
gość
01-12-2004, 18:02:00

od kiedy dostala butle zaczela duzo( moze za duzo z 5.600 na 6 kilo w tydzien a wczeniej po 50 na tydzien) przybierac na wadze???
gość
01-12-2004, 20:18:00

Hej moja córka ma 15 miesięcy i pije na noc mleko sztuczne z butelki a w nocy ciągnie dalej z piersi bywa że dwa a nawet trzy razy, ale ja zawsze by utrzymać laktację piję raz dziennie zioła mlękopędne i bywały przypadki że laktacja się zmnieszała np. z powodu branych leków, to ta herbatka w zwiekszonej ilości do 3 dziennie zawsze pomagała, Polecam Zioła mlekopędne Fito-Mix z Herbapolu 20 torebek kosztuje około 6 zł.
Liderka opinii
01-12-2004, 20:57:00

Witam ponownie!
Córeczka jest jeszcze maleńka wobec tego karmienie w okresie nocnym jest nadal ważne. Miarą sytości niemowlęcia jest jednak kilkugodzinny nie przerywany karmieniami sen. Wpbec tego szczególnie wieczorem radziłabym karmienia piersią i ewentualnego dokarmienia butelką.[addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
gość
02-12-2004, 08:32:00

Pani doktor u mojej corki niema czegos takiego jak dlugi sen nocny (jedynie po wieczornej butli spi 4 godziny wypija 120) a potem na piersi budzi sie co godzine lub 30 min.
Czy przez Pani wypowiedz mam rozumiec iz mam podac malej butle i w nocy zeby spala?
Liderka opinii
02-12-2004, 15:59:00

Witam!
4-godzinny sen to właśnie nieprzerywany kilkugodzinny sen. Budzenie się po karmieniu co 15-30 minut może oznaczać, że córeczka jest prawdopodobnie głodna. Proszę spróbować nakarmić ją w nocy piersią i dokarmić butelką jak pisałam powyżej. Powodzenia! [addsig]

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: