Reklama:

Owłosienie u dziecka 4-letniego(dziewczynka)hypertrychoza :( (8)

Forum: Żywienie dzieci

gość
05-11-2012, 18:44:28

Nasza córcia miesiąc temu skończyła 4 latka jest pokryta meszkiem na plecach, ręcach, nogach włoski miała os urodzenia ale króciótkie a teraz niektóre mają około 1cm długości, dostaliśmy skierowanie do endokrynologa dziecięcego i okazało się, że to nie podejrzenie niedoczynności tarczycy a okrpna hypertrychoza, rozkładam ręce i płaczę bo te włosy są nawet na twarzycce już nawet a co dalej specjalista powiedział nam , że nie ma na to lekarstwa dopóki nie dojrzeje, że nie wolno nic podaawać bo zniszczy sie dziecku skóra, naskórek i dopiero wtedy zaczną się choroby, tylko co ja jej powiem jak pójdzie do szkoły i zaczną się z niej inne dzieci śmiać, czy może ktoś wie coś więcej o tej chorobie i jak ją leczyć bo ten specjalista powiedział , że nie ma na to lekarstwa przynajmniej do okresu dojrzewania.
proszę o jakąś poradę , bo wykańczam się samymi myslami, a co dopierol atem jak ma spodenki to nie jedna ciocia mnie podpytywała czy z nią wszystko w porządku bo ma już nogi i ręce owłosione, zaboplało mnie to nie raz , bo dla każdej mamy własne dziecko jest najpiękniejsze i do zacałowania.proszę o kontakt z kimś kto miał doczynienia z tą chorobą lub może jakiś specjalista napisze mi coś więcej , bo narzie wiem , że to nie nadmiar hormonu a uwarunkowania genetyczne
gość
06-03-2015, 10:23:26

czy wiadomo coś więcej na temat leczenia hypertrychozy, jak teraz wygląda córcia, bo od wpisu minęły prawie trzy lata, mam ten sam problem stąd pytanie,
gość
01-05-2015, 20:01:57

witam mam ten sam problem proszę napisac coś o leczeniu i rezultatach lezcenia
gość
11-08-2015, 15:55:33

Nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda ale mam nadzieję że tak, otóż mam teraz 32 lata i włoski też towarzyszą mi od kiedy pamiętam, jak byłam małą dziewczynką mama mówiła że też już taki dłuższy meszek miałam., na całym ciele. Oczywiście miałam przez to ciężej w życiu, bardzo wcześnie bo już w podstawówce miałam bardzo owłosione nogi i to całe więc gdzieś pod koniec podstawówki już zaczęłam je golić. Robię to do dziś. Na szczęście twarz była w miarę ok, był widoczny tylko trochę wąsik. Niestety nigdy nie wychodziłam na plażę w stroju kąpielowym, tylko spodenki i bluzka. Mimo to nie dokuczano mi z powodu mojego nadmiernego owłosienia, tylko w podstawówce na temat moich nóg to czasem chłopcy coś żartowali, ale póżniej to już zaczęłam golić. Ich żarty też nie były jakieś bardzo złośliwe, więc moje dzieciństwo i okres szkoły podstawówki,liceum i studiów był ok. Oczywiście że było to krępujące przebierać się gdzieś na w-f ale jakoś dawałam radę, zaakceptowałam to i starałam się ukrywać moje mankamenty. Miałam koleżanki, chodziłam na dyskoteki, poznawałam chłopaków, moje życie naprawdę było ok. Poznałam mężą, który zaakceptował mnie taką jaką jestem, mam z nim 3 synów. I właśnie do niedawna było wszystko spoko, ale tego lata zauważyłam że te włoski mi bardziej urosły i się trochę przestraszyłam. Wcześniej w górnej części ciała chodzi mi o górną część pleców, klatkę piersiową, ramiona, barki nie były one tak widoczne, były krótsze. wcześniej chodziłam w krótkim rękawku w bluzkach na ramiączkach, a teraz to się po prostu wstydzę. Poleciałam więc do ginekologa, nigdy wcześniej nie byłam z tego powodu u lekarza ponieważ akceptowałam siebie taką jaką jestem, a on powiedział że to genetyka i że to objawy hipertrychozy. Strasznie mnie tym zdołował bo ja myślałam może że to jest jakiś problem z hormonami, a tu takie coś .Zauważyłam też że mój najmłodszy syn 3 latka też ma takie włoski krótkie delikatne na pleckach , ramionach, nogach ogólnie wszędzie taki meszek ma ale na pleckach i ramionach i na nózkach bardziej widoczny. Ten średni też ma coś takiego ale ten meszek jest mniej widoczny bo krótszy, uświadomiłam sobie że to genetyczne i żle się z tym czuje, jestem troche zagubiona i też chciałabym żeby może ktoś się wypowiedział na ten temat. Dodam że moja mama ani ojciec nie mają takich problemów, ani nikt z rodziny. Mama jest ciemną brunetką, ma wąsik i miała mocno owłosione nogi jak była młodsza ale takiego mechu na ciele nie miała nigdy, więc nie mam pojęcia skąd u mnie takie coś. Powiedzcie jak to wygląda u was.
gość
19-02-2017, 13:52:13

dzień dobry,
widzę, że wątek dosyć stary i niestety nikt nie opowiada o swoich doświadczeniach:(
jestem mamą 8 letniej teraz dziewczynki. jak miała około 3-4 lata robiliśmy jej badania i byliśmy u endokrynologa w związku z nadmiernym owłosieniem na placach i ramionach. niestety/stety okazało się że to nie problem endo, tylko genetyczny-hipertrichoza. w tej chwili włosy dosyć widoczne na plecach, ale niestety najbardziej niepokoi mnie wzrost włosów na karku i jakby ich przechodzenie w stronę twarzy.
proszę dajcie znać jak radzicie sobie z problemem? macie jakieś rozwiązanie? i podobne doświadczenia? Lekarze mówia tylko : kiedys laser, a co teraz? jak chodzi do szkoły?
gość
06-03-2017, 08:44:45

Moja córka ma 7 lat i ma wąsik jak na razie nie wiem czy iść z nia do lekarza czy po prostu poczekać
Dodam ze ja tez mam dużo włosów na ramionach plecach brzuchu nogach i oczywiście wąsik
Sa ciemne i od kiedy pamiętam zawsze sie ich wstydzilam
Mam nadzieje ze to nie genetyczne
gość
10-03-2017, 08:26:33

Skoro Ty masz takie owłosienie to u córki prawdopodobne dziedziczenie.
Ale zawsze możesz pójść do endokrynologa.
Ja nie jestem owłosiona, mój mąż trochę mocniej, ale też nie jakoś patologiczne. Starsi synowie też ok, tylko córka bardzo i to dziewczynka właśnie!
gość
24-03-2018, 10:27:47

Hej, właśnie wpadłem na ten temat. Mój chłopiec ma 4 lata teraz i generalnie jest już bardzo owłosiony. Na plecach to w zasadzie bardziej niż ja a że ma ciemne, prawie czarne włosy to jest bardzo widoczne. Na nogach meszek też już jest widoczny tak samo jak na rękach. Generalnie włosy na głowie ma bardzo gęste, od kiedy się urodził.
Jeszcze nic nie robiłem ani nie byłem u lekarzy ale widzę że trzeba będzie się skonsultować.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: