Reklama:

Owoce , soki i herbatki. Ile podawać ? (4)

Forum: Karmienie niemowląt

gość
15-07-2016, 11:14:01

Witam,
mój maluch ma 10 miesięcy. Zastanawiam się jak to jest z tymi cukrami. Z tego co wiem taki niemowlak powinien dostawać 150 ml soczku owocowego dziennie. Jeśli podajemy sok to właśnie rezygnujemy z owoców i na odwrót. Za to na herbatce owocowej bobovita napisane jest, że maksymalnie podajemy 100ml dziennie. Moje pytanie jest takie. Czy jak się poda herbatkę to należy zrezygnować z owoców i soku?
Jak to jest do końca?
gość
23-08-2016, 15:15:18

Witam
Ja podaje swojej Malej 50 ml soku i rozcienczam 100 ml wody przegotowanej. Jesli podajesz sloiczek z owocami po 90ml, to inaczej sie przelicza do ml soku. 90ml deserku to ok 45-50ml soku. Czyli jesli maksymalnie mozna podac 150ml soku to jesli dajemy sloiczek z owocami, to mozna dac do 100ml soku na dobe (150-50=100ml)
gość
13-01-2017, 19:02:16

Dziecko moze otrzymać 150 ml soku na dobe (porcja liczona wraz z porcją zjedzonych owoców w formie deserku)/
Woda/ herbatka bez ograniczeń (chyba, że producent na opakowaniu zaleca inaczej)
gość
26-01-2017, 18:59:40

Witam,
Dla dzieci do picia zalecana jest woda naturalna, źródlana, niskozmineralizowana lub o średnim stopniu mineralizacji, najlepiej butelkowana z atestem. Woda najlepiej gasi pragnienie, możemy podawać ją bez ograniczeń. Soki (najlepiej 100%, przecierowe, bez dodatku cukru, pasteryzowane) należy ograniczyć do 150 ml na dobę (porcja liczona razem z ilością spożytych owoców). W nocy nie wolno podawać dzieciom soków i słodkich napojów.
W celu wyjaśnienia wątpliwości sugeruję udać się na wizytę do pediatry bądź dietetyka. W razie pytań zachęcam także do skorzystania z usługi eMedi24 oferowanej przez Medipark. http://www.medipark.pl/oferta/emedi24/

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: