Reklama:

"paprochy" w moczu (3)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
15-11-2004, 13:09:00

Witam. Jestem mamą 2 letniej Zuzi z RiW, która jest regularnie cewnikowana. Od 2 dni w moczu pojawiły się drobinki, jakieś okruszki, wygląda to tak jak rozmoczony chleb. Przez cewnik widzę że paprochy spływają na końcu cewnikowania, tak jak by osiadały na dnie pęcherza. Czy ktoś może mi pomóc zidentyfikować te dziwy? Wykonałam badanie moczu, jest w porządku, a nawet jak na naszą córkę rewelacyjne. Dodam tylko że Zu ma przeważnie zasadowy odczyn moczu. Czy to może być np Lignocainum, której uzywam do cewnikowania?
Forumowicz
15-11-2004, 16:28:00

Jeżeli badanie moczu, w którym były te "paprochy" jest prawidłowe, to rzeczywiście może to być lignokaina. Jeżeli używa Pani żelu urologicznego w tubce, to zapewne sama Pani zauważyła, że resztki tego żelu zasychają dając takie białawe grudki. Ale od razu uprzedzam, że nie jestem pewien i opis jest dziwny. Można jeszcze pobrać te "paprochy" oddzielnie i poprosić laborantkę żeby oglądnęła to pod mikroskopem i spróbowała rozpoznać do czego to jest podobne.[addsig]
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
gość
15-11-2004, 20:39:00

bardzo dziekuje za odpowiedź. Kiedyś robiłam posiew z takim moczem właśnie, i wyszedł jałowy. Szczerze mówiąc nikt jakoś nie umie mi powiedzieć co to jest.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: