Reklama:

Płukanie nosa czy wydmuchiwanie? (2)

Forum: Katar i nieżyt nosa

gość
09-03-2014, 16:41:55

Co lepiej robić przy katarze - płukać nos, czy wydmuchiwać? Laryngolog zalecił mojej córce lat 5 płukanie, ale trudno to wykonać, bo płacze jak woda leci jej do gardła i mówi, że się dusi.
Komentatorka
09-03-2014, 16:56:48

Najkorzystniejszym sposobem czyszczenia nosa jest płukanie i wypluwanie wody, która spływa wraz ze śluzem z nosa do gardła.
Taki sposób jest czasami trudny do wykonania, bo niezbyt przyjemny, ale polecany, skuteczny i bezpieczny.
Wydmuchiwanie nosa wymaga współpracy ze strony pacjenta, może być niewykonalne u małych dzieci nie spełniających jeszcze poleceń. Pięcioletnie dziecko powinno dać się przekonać do tej metody, ale jeżeli ma to być walka z dzieckiem, to bezpieczniej używać soli fizjologicznej lub wody morskiej kilka razy dziennie i wydmuchiwać nos.
Przy wydmuchiwaniu należy pamiętać, aby każdą dziurkę wydmuchiwać osobno - lewą zatykając prawą i na odwrót. Nie zaleca się wydmuchiwania obu na raz, ponieważ wzrasta wtedy ciśnienie w nosie i zakażona wydzielina może dostać się do zatok.
Zofia Zięba specjalista pediatra Oddział Dziecięcy z Pododdziałem Diabetologii i Neurologii Dziecięcej Szpital Wojewódzki Koszalin

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ob 74
Witam , mój synek 3 lata dziś odebrałam wyniki on 74 szok , nie wiem skąd taka liczba strasznie się boje . Dziecko ogólnie nie gorączkuje , słabiej je ale je , piję normalnie ... W nocy mi się wybudza jest płacz i strasznie kopie nogami ... Crp też wyszło ale nie aż taki . Wyszło dwa . Bardziej się boje o te Ob że aż takie wysokie , syn po grupie powikłania zapalenie mięśni, ale nie uszkodzone zrobiono badania . Po prostu nie chodził kilka dni bo go musiało boleć . Teraz chodzi biega ... Czy te OB może być po zapaleniu mięśni ?
gość
Stękanie wudechowe podczas snu.
Witam. Syn podczas snu stęka przy wydechu tak jagby nie mógł wypuścić powietrza. W tym czasie cały czas sie przewraca z boku na bok.
gość
Pneumocystoza - grzybicze zapalenie płuc
Witajcie. Córka (3 miesiące) w połowie kwietnia trafiła do szpitala z powodu nasilającego się kaszlu i bezskutecznego leczenia inhalacjami. Diagnoza.. Pneumocystoza. Badania USG płuc nic nie wykazało a na RTG pokazały się niewielkie zmiany zapalne. Spędziliśmy w szpitalu 10 dni z czego 3 dni czekaliśmy na wynik badania w kierunku pneumocystozy. Sam antybiotyk (Biseptol) córka przyjmowała przez 7 dni droga dożylna na kolejne 14 dni dostaliśmy zalecenia przyjmowania go doustnie w domu. Już podczas wyjścia ze szpitala kaszel ustąpił niemal że calkowicie. Jednak na 3 dni przed zakończeniem antybiotykoterapii kaszel powrócił. Nie jest on tak silny jak początkowo jednak jestem zaniepokojona. Byłam z córką u pediatry który ją osłuchał i stwierdził że zmian odsłuchowych nie słyszy i może to być albo odrywanie się tzw. resztek tej choroby, kaszel związany z refluksem lub jakaś infekcja. Dodam jeszcze że przy kaszlu córka strasznie się ślini i robi się charakterystyczną piana w buzi i tak samo było kiedy przyjmowaliśmy się na oddział pediatryczny. Czy ten nawrót kaszlu jest możliwy po przyjęciu antybiotyku? Czy jest się czym martwić?
gość
Fluconazole
Witam. Dostałam fluconazole dla córki która ma 3 tygodnie. Na pleśniawki w buzi. Tylko jak mam jej to podać smarować buzię w środku i język?
Reklama: