Reklama:

płukanie nosa, jaka metodą (2)

Forum: Katar i nieżyt nosa

gość
13-02-2014, 20:24:47

Witam, jestem mama 4-letniej Hani. Ostatnio wyjątowo przedłużył nam się katar co doprowadziło do zapalenia ucha środkowego. Fakt zaniedbałam od początku płukanie nosa i zlekceważyłam katar. Po konsultacji laryngologicznej poza lekami obkurczającymi śluzówkę nosa i przeciwzapalnymi otrzymałam zalecenie płukania nosa solą fizjologiczną 3xdziennie po 10ml. Okazało się to niezbyt przyjemnym zabiegiem, kupiłam akurat Phisiomer tylko w ampułkach i miałam płukać nos córki, dziecko miało leżeć na plecach, głowa lekko niżej (najlepiej na brzegu łózka). Ta metoda wydaję się trochę drastyczna, dziecko się krztusi, lekko słonawy posmak preparatu drażni gardło prowokując do wymiotów. Proszę o informację : Jak płukać dziecku nos, by nie doprowadzić do powikłań, jaka pozycja jest najlepsza? dziękuję
Komentatorka
13-02-2014, 22:03:20

Przy podawaniu preparatów donosowo ważne jest ułożenie ciała , a szczególnie głowy podczas podawania leku. Wybór pozycji ciała uzależniony od wieku pacjenta i rodzaju schorzenia, możliwości współpracy. Starsze dzieci mogą same podawać sobie leki donosowe. U niemowlęcia i małego dziecka, takiego jak Pani Hania, ułożenie dziecka z głową zwisającą poza brzeg łóżka, może być niezbyt wygodne do przeprowadzenia zabiegu, rodzić opór i lęk u dziecka, a przy użyciu przemocy, której nie zalecam, można uszkodzić śluzówkę nosa, a poza tym w takiej oprawie drugiego zabiegu z pewnością nie uda się wykonać. Ponadto taka pozycja sprzyja przedostawaniu się roztworu do gardła i dróg oddechowych, może wywoływać kaszel i dyskomfort, czasami zachłyśnięcie. Pozycja z maksymalnym odchyleniem głowy do tyłu w ułożeniu na plecach jest optymalną do podawania leków w kroplach. U małych dzieci preferowane są bardziej przyjazne pozycje ciała – leżąca na wznak lub siedząca, przodem do podającego lek. Można poprosić drugą osobę, aby zabawiała dziecko i przytrzymała jego głowę zwróconą na bok, ale nie jest to zabieg zbyt trudny do przeprowadzenia przez jedną osobę. W pozycji leżącej na plecach, odwracamy głowę dziecka na bok , wprowadzamy końcówkę dozownika delikatnie do otworu nosowego znajdującego się wyżej i naciskamy końcówkę, następnie zwracamy głowę dziecka w drugą stronę i powtarzamy czynność z drugim otworem nosowym, pionizujemy dziecko i wycieramy nos lub próbujemy go wydmuchać, jeżeli dziecko jest na etapie wykonywania poleceń. Podobnie postępujemy, gdy dziecko siedzi lub stoi przodem do nas, pomagamy mu odwrócić głowę na bok i wykonujemy czynności jak w pozycji leżącej, na zakończenie polecamy wydmuchać nos. Czynność powtarzamy w ciągu doby 4-6 razy dziennie. Phisiomer jest skutecznym preparatem do codziennej higieny nosa oraz jego udrażniania w stanach chorobowych, a postać delikatnego aerozolu jest dobrze tolerowana, nie drażni i nie uszkadza delikatnej śluzówki nosa dziecka.
Zofia Zięba specjalista pediatra Oddział Dziecięcy z Pododdziałem Diabetologii i Neurologii Dziecięcej Szpital Wojewódzki Koszalin

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: