Reklama:

PNDS na dłuższą metę... (2)

Forum: Katar i nieżyt nosa

Początkujący
18-10-2017, 20:36:11

Witam. Pytanie dotyczące PNDS. Moja córka, Nadia, lat 3.5 od początku września kaszle, głównie po śnie (drzemka lub po nocy). Nie ma typowego kataru (płynnego, bezbarwnego, czy zielonego), ale późnym popołudniem zatyka jej się nos (jedna lub dwie dziurki), w nocy często oddycha buzią, pochrapuje, przed snem miewa chrypkę. Kilka wizyt u pediatrów, plus alergolog i na końcu laryngolog. Diagnoza: nos alergiczny, powiększony migdał trzeci (na 2 w skali 1-3 powiększenia). Chodzi do przedszkola, od stycznia, na początku sporo infekcji, raptem dwie z leczeniem antybiotykiem (angina). Nigdy nie miała zapalenia ucha i większych problemów. Widać, że w gardle i nosie (np. po płaczu) ma śluzowatą, dość lepką wydzielinę, przezroczystą. Dostaje: Hitaxę (5ml x dobę), Singulair (1 x dobę), Entitis (1 x dobę) plus witaminki (1000 jm wit. D) jesienią i zimą. Nie widzę specjalnej poprawy poza tym, że ma mniej infekcji jako przedszkolak (pewnie zasługa Entitisu). Wilgotność w domu ok. 65%, temperatura 23 do 25'C (teraz), ciut za wysoko. IgE wziewne negatywne dla standardowych alergenów. Z mlekiem, czekoladą, kakao, glutenem, itp. raczej problemów nie ma. Cytrusów nie je. I teraz do brzegu... czy te częste pochrapywanie, oddychanie przez nos, kaszel nie mają negatywnego wpływu na rozwój na dłuższa metę...? Czekać do 5-6 roku, aż trzeci migdał obrońca sam zaniknie i powiększy się kanał odpływu wydzieliny? Nadia ogólnie czuje się dobrze, biega, skacze, je, śpi... ale słyszę co wieczór, jak mówi przez nos i z chrypką, a rano herbatki ciepłe i inne cuda, żeby odkrztusić śluz z gardła... wiem, że to niby nic, a jednak ją to męczy. Od 4 dni dostaje Nasonex na noc, po jeden psik do każdej dziurki, ale poprawa średnia. Jakieś pomysły?
Początkujący
18-10-2017, 20:38:18

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ból brzucha ciągły u 6-latki
Dzień dobry Córka od ponad roku skarży się na ból brzucha. Dwukrotnie w odstępie 10 m-cy miała USG, które nic nie wykazało. W 08.2023 wyszła obniżona hemoglobina. Od września bierze żelazo Ferum, wit B, Wit C, Sanprobi IBS, kwas foliowy. Jest pod opieką hematologa. Obecnie wyniki w normie. W 10.2023 we krwi były przeciwciała p. gliscie ludzkiej, dostawala Vermox. W 02.2024 wynik w normie, dodatkowo na toksykaryze wynik ujemny. Tabletki typu nospa lub ibuprofen, ciepły termofor nie działa w opinii dziecka. Jeżeli jest zajęta zabawa, to się nie skarży, ale w innych przypadkach boli ją od przebudzenia, do zaśnięcia. Zdarzało się że przychodziła w nocy, zbudzona bólem. Chodzi do przedszkola. Ma apetyt, normalny stolec - ciemny z uwagi na żelazo. Do por. Gastroenterologicznej dziecięcej czeka się się ok 7 m-cy. Jak pomóc, co jeszcze zbadać? Pediatra proponuje wizytę u psychologa...
Czy znasz i stosujesz 4 Lacti Baby?
Chcielibyśmy podjąć temat dotyczący suplementacji dla najmłodszych i zapytać Was o doświadczenia związane z produktem 4 Lacti Baby. Może ktoś z Was już z niego korzystał lub słyszał o nim od innych rodziców? 4 Lacti Baby to probiotyk, znany ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie jelitowe. Często stosowany jest w kontekście równowagi mikroflory bakteryjnej, zwłaszcza u najmłodszych. Czy ktoś z Was zauważył pozytywne efekty po zastosowaniu 4 Lacti Baby? Może poprawa trawienia u Waszych maluchów, zmniejszenie kolki czy inne korzyści? Czy może stosujecie inne produkty zamiast probiotyków? Zależy nam na wymianie doświadczeń i opinii, bo wiadomo, że wybór suplementu dla niemowlaka to odpowiedzialna decyzja. Dzielcie się swoimi historiami! Czekamy na Wasze odpowiedzi! A w międzyczasie zapraszamy do udziału w konkursie! https://forumginekologiczne.pl/wiadomosc/4-lacti-baby-wez-udzial-w-quizie-i-wygraj-atrakcyjne-nagrody/30990
gość
Ob 74
Witam , mój synek 3 lata dziś odebrałam wyniki on 74 szok , nie wiem skąd taka liczba strasznie się boje . Dziecko ogólnie nie gorączkuje , słabiej je ale je , piję normalnie ... W nocy mi się wybudza jest płacz i strasznie kopie nogami ... Crp też wyszło ale nie aż taki . Wyszło dwa . Bardziej się boje o te Ob że aż takie wysokie , syn po grupie powikłania zapalenie mięśni, ale nie uszkodzone zrobiono badania . Po prostu nie chodził kilka dni bo go musiało boleć . Teraz chodzi biega ... Czy te OB może być po zapaleniu mięśni ?
gość
Zgrubienie na piersi u 12 latki
Witam, u mojej 12 letniej Córki zauważyłam na lewej piersi zgrubienie, Córka mówi że przy dotyku ją boli. Dodam że jeszcze nie zaczęła dojrzewać piersi jej nie rosną.Jedna miers ma zupełnie płaska a w drugiej widoczne jest to zgrubienie. Chciałam się poradzić bo trochę mnie to niepokoi. Możliwe że właśnie zaczynają jej rosnąć piersi. Ale Myślę żeby udać się do pediatry. Będę wdzięczna że wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam
Reklama: