Reklama:

PODWYŻSZONY ASPAT i CK (8)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
29-09-2009, 11:05:53

Witam!
Jestem mamą dwóch dziewczynek 5 letniej i 14 miesięcznej. Starsza córka w wieku 2 lat miała robione badania CPK ponieważ płakała ze bolą ją nóżki wynik wyszedł 191. Lekarz stwierdził ze wynik jest dobry. Moja młodsza córeczka od urodzenia ma podwyższony AST. W kwietniu byłam z nią w szpitalu z rozpoznaniem ostrego odmiedniczkowego zapalenia nerek. Zrobiono jej dodatkowe badania i okazało się że stale utrzymuje się podwyższony poziom wartości animotransferazy AST (aktualnie 109,3 było nawet 140,2)przy prawidłowych wartościach ALT , GGTP i poziomie bilirubiny we krwi oraz podwyższone CK -294,9.Byłam w szpitalu na oddziale obserwacyjno-zakaźnym miała robione badania serologiczne w kierunku zakażenia wirusowym zapaleniem wątroby typu "B" i "C" wynik ujemny, TOXOPLAZMOZA - wynik negatywny, CMV i IgG w wynik negatywny. USG wątroby i serca prawidłowe. Lekarze podejrzewają ze może to być dystrofia mięśniowa.. Dostałam skierowanie do poradni chorób mięśni i czekam na wyznaczenie terminu. Muszę wspomnieć ze starszej córce teraz powtórzyłam badanie CPK i wyszło 322. Natomiast najnowszy wynik CK -186,7 ,AST , ALT GGTP w normie. Dziewczynki były badane przez neurologa i rozwijają się prawidłowo.
O czym mogą świadczyć takie wyniki?
Czy mam tylko skupić się na wizycie w poradni chorób mięsni?
Co mam robić ?Ponieważ w mojej miejscowości lekarze nie potrafią mi pomóc.
Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek rady.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz
Pozdrawiam
Liderka opinii
30-09-2009, 19:50:21

Witam!
Podwyższone wartości CPK rzeczywiście wymagają w pierwszej kolejności wykluczenia chorób mięśniowcyh, szczególnie gdy nieprawidłowości wystepują u obu córek. Pośrednio wykluczono inną dość częstą przyczynę podwyższonych wartości CPK jaką jest hemoliza (aktualne wartości AspAT są prawidłowe i mam nadzieję, że dzieci nie mają niedokrwistości). Proponowałabym zatrzymać się na tym etapie badań laboratoryjnych i zaczekać do wizyty w Poradni Chorób Mięśni.
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Początkująca
01-10-2009, 18:15:53

Witam!
Chciałabym bardzo podziękować za odpowiedz.
Pani Doktor
Moja starsza córka aktualnie ma dobre wyniki, zresztą nie miała podwyższonego ASPAT tylko CPK.
Chodzi mi bardziej o młodszą córkę, ona ma cały czas podwyższony ASPAT – 109,3 i CK- 294,9,
miała także niedokrwistość niedoborową, dostawała żelazo. Pozwolę sobie przedstawić wynik ponieważ martwię się trochę czy to czasem nie jest niedokrwistość o której Pani wspomniała .

Żelazo 58 ug/dl
TIBC 282 ug/dl
Retikulocyty 5,0

Morfologia
Leukocyty WBC 8,5 K/uL
Erytrocyty RBC 5,02 M/uL
Hemoglobina HGB 12,4 g/dl
Hematokryt HCT 34,6 %
Płytki krwi PLT 239 K/uL
Śr.objętość krwinki MCV 68/9 fL
Śr.masa hemoglobiny MCH 24,7 pg
Śr.stęż.hem. w krwince MCHC 35,8 g/dl
Wsk.anizocytozy RDW 15,4 %
Śr.objętość płytki MPV 9,6 uL
Limfocyty 73,1%
Pozostałe 5,9%
Granulocyty 21,0%
Proszę o interpretacje wyniku
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Pozdrawiam
Liderka opinii
04-10-2009, 14:56:47

Witam!
Aktualny wynik morfologii jest prawidłowy; prawidłowa wartość retikulocytów pozwala z dużym prawdopodobieństwem wykluczyć hemolizę. Niemniej jednak konieczne jest wykluczenie przyczyn "mięśniowych" podwyższonych wartości AspAT i CK.
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Początkująca
07-10-2009, 11:14:41

Witam!
Chciałam bardzo podziękować za odpowiedz, a także za interpretacje ostatnich wyników. Teraz juz wiem że musze jechac na kosultacje do Poradni Chorób Mięśni do Warszawy.
Pozdrwiam Serdecznie
gość
24-10-2017, 19:33:23

Witam serdecznie,
czy udało się u Pani córki zdiagnozować przyczynę wysokiego CK i Aspatu? Mamy ten sam problem u 6-miesięcznego syna. Bardzo proszę o odpowiedź!
Pozdrawiam serdecznie
gość
24-02-2022, 12:12:24

Mamy podobny problem. U syna CK ciągle podwyższone, przy wynikach powyżej 1000 (raz było nawet ponad 5000 i prawie 3000) ASPAT podwyższony i skarży się na ból nóg. Dodatkowo ma obniżone napięcie mięśniowe i za każdym razem zawyżone PLT. Dystrofia Duchenne'a wykluczona przez neurologa, choroba Pompego wykluczona z badań genetycznych, miopatia mięśniową też wykluczona. Obecnie czekamy na wizytę u genetyka. Nie wiem w jakim kierunku iść dalej. Syn jest pod stałą kontrolą neurologa, ze względu na autyzm. A obecne badania krwi są takie:
Morfologia krwi - 5 DIFF z rozmazem automatycznym
WBC 6,61
RBC 5,30
HCT 45,0
HGB 15,3
MCH 28,8
MCHC 33,9
MCV 84,9
RDW 13,8
PLT 397
PCT 0,33
MPV 8,2
PDW 19,5
NE 2,09
NE% 31,6
LY 3,37
LY% 50,9
MO 0,67
MO% 10,2
EO 0,38
EO% 5,8
BA 0,10
BA%. 1,5
gość
05-03-2025, 15:51:49

U nas też ciągle podwyższony ck (ok 500) i aspat, do tego od urodzenia lekko obniżone napięcie mięśniowe. czy ktoś miał podobnie ? Boje się że do początek dystrofii albo miopatia. Na badaniu neurologicznym 3 m-ce temu brak odchyleń. Ale bardzo długo nie trzymał głowy, umiejętność ta pojawiała się i zanikała

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: