Witam!
Jestem mamą dwóch dziewczynek 5 letniej i 14 miesięcznej. Starsza córka w wieku 2 lat miała robione badania CPK ponieważ płakała ze bolą ją nóżki wynik wyszedł 191. Lekarz stwierdził ze wynik jest dobry. Moja młodsza córeczka od urodzenia ma podwyższony AST. W kwietniu byłam z nią w szpitalu z rozpoznaniem ostrego odmiedniczkowego zapalenia nerek. Zrobiono jej dodatkowe badania i okazało się że stale utrzymuje się podwyższony poziom wartości animotransferazy AST (aktualnie 109,3 było nawet 140,2)przy prawidłowych wartościach ALT , GGTP i poziomie bilirubiny we krwi oraz podwyższone CK -294,9.Byłam w szpitalu na oddziale obserwacyjno-zakaźnym miała robione badania serologiczne w kierunku zakażenia wirusowym zapaleniem wątroby typu "B" i "C" wynik ujemny, TOXOPLAZMOZA - wynik negatywny, CMV i IgG w wynik negatywny. USG wątroby i serca prawidłowe. Lekarze podejrzewają ze może to być dystrofia mięśniowa.. Dostałam skierowanie do poradni chorób mięśni i czekam na wyznaczenie terminu. Muszę wspomnieć ze starszej córce teraz powtórzyłam badanie CPK i wyszło 322. Natomiast najnowszy wynik CK -186,7 ,AST , ALT GGTP w normie. Dziewczynki były badane przez neurologa i rozwijają się prawidłowo.
O czym mogą świadczyć takie wyniki?
Czy mam tylko skupić się na wizycie w poradni chorób mięsni?
Co mam robić ?Ponieważ w mojej miejscowości lekarze nie potrafią mi pomóc.
Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek rady.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz
Pozdrawiam