Reklama:

Prerwy w karmieniu 5-mies.niemowlecia (4)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
15-11-2004, 20:37:00

Prosze o porade,bo nie wiem czy powinno mnie to niepokoic.Moj 5-miesieczny synek" robi"dosc dlugie przerwy miedzy karmieniami.Przerwa nocna ma nawet 12 godz.,w ciagu dnia 5-6 godz.,takze zamiast 5 posilkow (w/g schematow zywienia dzieci) w tym wieku, sa tylko 4. Nasz pediatra uwaza, ze zbyt dlugie przerwy (szczegolnie ta nocna 12-godz.) prowadzi do zbytniej hypoglikemii co jest szkodliwe dla rozwoju mozgu u dzieci w tym wieku.Jego zdaniem przerwa nocna nie powinna byc dluzsza niz 8 godz.Staram dostosowac sie do zalecen lekarza i budze malucha po nocy, ale on nie bardzo chce wypic to swoje mleko.Czy znaczy to,ze rzeczywiscie nie jest jesze glodny,i wystarcza mu taka ilosc posilkow?Pozatym dziecko jest zdrowe i dobrze przybiera na wadze.Powinnam wiec wmuszac w niego czesciej mleko,czy pozostac w zgodzie z rytmem dziecka? I czy rzeczywiscie niedocukrzenie u 5-mies. niemowlecia jest tak niebezpieczne dla rozwoju mozgu?
Forumowicz
15-11-2004, 21:23:00

Jeżeli dziecko jest ogólnie zdrowe, dobrze rozwija się ruchowo i neurologicznie, to raczej nie widzę powodów do niepokoju, aczkolwiek rzeczywiście jest to rzadka sytuacja, żeby dziecko z własnej woli robiło sobie takie długie przerwy. A jakie posiłki dostaje Pani dziecko? Chodzi mi o to czy porcje są szczególnie duże i mocno zagęszczane kaszką, czy raczej "normalne"?

Długa przerwa w jedzeniu nie jest jednoznaczna z hipoglikemią, tu nie ma prostej reguły.
[addsig]
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
gość
15-11-2004, 22:34:00

Dziecko otrzymuje mleko nastepne-2 w ciagu dnia, a na noc to samo mleko z dodatkiem 5g kleiku ryzowego.Na obiadek zupke dla dzieci w tym wieku(150-190g).Porcje mleka 150-200 ml na 1karmienie.Dziecko jest ogolnie zdrowe.
Forumowicz
16-11-2004, 20:29:00

Jeżeli Pani pediatra nie ma zastrzeżeń do przyrostów masy ciała i do rozwoju psychoruchowego dziecka, to ja bym nie zalecał wymuszania dodatkowych karmień. Teraz i tak z każdym miesiącem dziecko będzie miało stopniowo rozszerzaną dietę i problem powinien stopniowo zanikać.

Pozdrawiam
J.Kwiecień
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: