Reklama:

problem skóry u 5 tygodnioego maleństwa (2)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
30-04-2009, 22:07:00

Proszę o pomoc,
Moj 5 tygodnowy syn dostał wysypkę na całej twarzy, na początku pojawiło się kilka zaczerwienionych plamek z białymi punktami po kilku dniach pokryły całą twarz, szyje i główkę. (to już 2 tydzień) Pediatra zalecił kąpiele w krochmalu oraz przemywanie buzki nadmanganianem potasu. Skóra sie bardzo przesuszyła i zrobiła się chropowata skorupka. Powstały też nowe krostki. Dzisiaj na kontroli Pani Doktor przepisała krem Advantan do zastosowania 1raz dziennie przez 3 dni. Przeczytałam różne fora i nigdzie nie znalazłam informacji o stosowaniu u takich maluszków -Jest to steryd i przyznam się, że boję się go nałożyć na całą twarz.
czy mam się czegoś obawiać, czy może to być groźne?
z góry dziękuję za odpowiedz
loko
Liderka opinii
02-05-2009, 17:08:00

Witam!
Sądząc z opisu, zmiany skórne mogą odpowiadać trądzikowi noworodkowemu. Na ten temat piszemy w linku:
http://www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,309,Trądzik%20noworodkowy
Proszę jednak nie traktować tej opinii jako jednoznacznej czy też ostatecznej, gdyż Forum jest "kiepskim" miejscem gdy problem dotyczy zmian skórnych (brak możliwości oglądnięcia czy też dotknięcia zmian skórnych bardzo ogranicza możliwość rozsądnej porady). [addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Pasożyty
Witam mam do państwa pytanie gdyż pojawiła się u jednego domownika glista ludzka cała rodzina dostała przepisany zentel oprócz 4 letniego dziecka które najpierw musi zrobić badania kału i moje pytanie brzmi czy jest sens brania leku szybciej niż dziecko czy trzeba jeszcze poczekać aż będą wyniki badań i wtedy dopiero wszyscy mają wziasc zentel czy nie ma do rzeczy różnica 7 dni ?
gość
Klacid
Mój syn (7lat), poręcza zażywania Klacidu miał straszne bóle brzucha . Najbardziej nasiliły się jakoś w 5-6 dobie. Antybiotyk postawił Go na nogi dosłownie w ciągu 2 dni , natomiast teraz walczymy z bólami brzucha , próbując znaleźć przyczynę . Wszystko zaczęło się kiedy dostał Klacid na anginę . Uważajcie , to mocny antybiotyk , warto skonsultować się odrazu z pediatrą jak tylko pojawią się jakiekolwiek skutki uboczne .
gość
Ob 74
Witam , mój synek 3 lata dziś odebrałam wyniki on 74 szok , nie wiem skąd taka liczba strasznie się boje . Dziecko ogólnie nie gorączkuje , słabiej je ale je , piję normalnie ... W nocy mi się wybudza jest płacz i strasznie kopie nogami ... Crp też wyszło ale nie aż taki . Wyszło dwa . Bardziej się boje o te Ob że aż takie wysokie , syn po grupie powikłania zapalenie mięśni, ale nie uszkodzone zrobiono badania . Po prostu nie chodził kilka dni bo go musiało boleć . Teraz chodzi biega ... Czy te OB może być po zapaleniu mięśni ?
inhalacje
Czy stosujecie inhalacje przy leczeniu infekcji u swoich dzieci? Słyszałam, że bardzo pomagają nawet przy leczeniu zwykłego kataru? Nie mam na razie inhalatora i zastanawiam się czy warto kupić.
Reklama: