Reklama:

Problem z karmieniem rocznego dziecka (2)

Forum: Karmienie niemowląt

gość
28-11-2012, 07:49:54

mam straszny problem z karmieniem mego rocznego synka! moj synek nie chce gryźć potraw, starsznie się leni. staram sie mu miksować każde danie ale wiem ze to droga do nikąd. karmię go w krzesełku, podaję zabawki ale to strasznie męczące i absorbujące.
Z zupkami jest jako tako ale stale potrawy nie ma szans, co zrobic aby pomoc mu w pregryzaniu??? zalezy mi zeby zdrowo i dobrze sie odzywial, ale czasami brak mi sil do niego i nie daje z tym rady.
pozdrawiam
Wiola
Początkująca
29-11-2012, 11:06:05

Pani Wiolu, jeśli maluszek ma problemy z gryzieniem, należy posiłki wymagające żucia wprowadzić stopniowo. Jeśli synek zupełnie nie chce gryźć należy gładkie papki mieszać z daniami z lekko wyczuwalnymi cząstkami (np Dania HiPP po 7. miesiącu), stopniowo zwiększając udział dań z cząstkami. Gdy maluch zaakceptuje delikatne cząstki, można stopniowo wprowadzać dania odpowiednie juz do wieku dziecka ( czyli np mieszamy obiadki HiPP po 7 miesiącu z daniami po 11. miesiącu). Polecam również od czasu do czasu podawanie do rączki malych przekąsek np. Wafelków ryżowych HiPP o smaku jabłkowym lub jagodowym. Moga to byc także pokrojone w słupki lub podzielone na rożyczki gotowane warzywa (brokuł, kalafior, marchewka, fasolka).
Pani Izabela Wójcik, specjalista Serwisu dla Rodziców firmy HiPP, od wielu lat swoją wiedzą i doświadczeniem wspiera młodych rodziców udzielając porad z zakresu żywienia niemowląt i małych dzieci. Prywatnie jest mamą dwóch dziewczynek. www.hipp.pl

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: