Reklama:

Problemy z brzuszkiem. Pomocy nie wiem co dalej. (6)

Forum: Żywienie dzieci

Początkująca
09-08-2009, 19:23:00

Witam opisze nasza sytuacje od urodzenia córki.
Porod bez komplikacji corka dostala 9 punktow.
Pierwsza doba nic sie nie dzieje, ale nie ma tez stolca ani smulki. Corka ma katar i nie chce piersi wiec zaczela dostawac nan1. Pediatra powiedzial nam ze to sapka. W drugiej dobie zaczal sie placz wieczorem miedzy godz 18 a 24, to samo bylo w dobie trzeciej. Wypisano nas w dobie 4 z zdrowym dzieckiem. Po przyjechaniu do domu wieczorem zaczal sie potezny krzyk dziecka polaczony z okropnym prezeniem sie wrecz nie moglam utrzymac jej w rekach, trwalo to cala noc do popludnia dnia nastepnego. Dodam ze podawalam jej do jedzenia nadal nan1. Tego dnia byla pierwsza wizyta u pediatry, ktora bezwzglednie kazala mi karmic piersia. Wiec zaczelam córke przystawiac na zadanie. Niestety niewiele sie zmienilo córka krzyczala po kazdym karmieniu, dodam ze stolec oddawany byl raz dziennie i prawie wogole nie oddwala gazów i nie moglo jej sie odbic po jedzeniu. Corka nie spala calymi dniami, ale w nocy za to byl spokoj wstawala tylko na jedzenie. To trwalo 3 tyg. Wyszlo tak ze ja musialam dostac antybiotyk i odstawic ja od piersi zaczela dostawac bebilon 1. Kolejne wizyty u pediatrow konczyly sie stwierdzeniem ze to kolka, ale ja nie wierze ze kolki moga trwac po 16 godz dziennie. W koncu trafilam do pediatry alergologa ktora stwierdzila alergie pokarmowa wiec corka dostala nutramigen 1 do jedzenia i probiotyk bio gaja oraz espumisan na wzdecia. Na tydzien pomoglo. Pozniej zaczely sie stolce z krwia, posiew wykazal gronkowca zlocistego. Leczenie - nadal bio gaja. Dodam ze corka przestala krzyczec, ale nadal nie spi prawie wogole w dzien, za to przespia cala noc od 5 tyg zycia. Po nutramigenie zaczela bardzo ulewc wiec zczelismy dodawac nutriton. Przestala ulewac, ale teraz wymoituje chlustajaco i ma stolce jak piana. Nie wiem co dalej mam robic. Ogolnie pediatrzy patrza tylko na to czy dziecko przybiera na wadze. A reszta jest niewazna. Co teraz powinnam zrobic? A moze nie potrzebnie sie martwie? Z gory dziekuje za odpowiedz.
julka2009
Liderka opinii
12-08-2009, 18:44:00

Witam!
Uważam, że dziecko powinno być przez kilka dni obserwowane na Oddziale Gastroneterologii, choćby w celu racjonalizacji podawanych objawów i ewentualnego uspokojenia rodziców. W razie potrzeby można pokusić sie o weryfikację diety i ocenę przyrostów masy ciała, co jest łatwiejsze pod okiem lekarza na oddziale niż samodzielnie w domu. Wreszcie ze względu na podawane wymioty i opóźnienie w oddawaniu smółki (będące objawem niepokojącym) można wykonać badania diagnostyczne.
[addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Początkująca
14-08-2009, 19:24:00

Dziekuje za odpowiedź. Narazie wymioty i te dziwne stolce ustały. Dzisiaj byłysmy u naszego pediatry, niestety moja corcia przez dwa tygodnie nie przytla ani grama . Nasz pediatra powiedzial ze musi wiecej jesc ( obecnie 5 posilkow po 130 ml ), ale kazda proba podania wiecej lub czesciej mleka konczy sie albo wymiotami albo placzem. Niestety jak poprosilam o skierowanie na badanie kalu i moczu na posiew zeby sprawdzic bakterie to pani sie tylko usmiechnela i nie wypisala juz nie wsponę o skierowaniu do jakiegos lekarza.
julka2009
Liderka opinii
16-08-2009, 11:54:00

Witam!
Ze względu na ograniczenia forum internetowego (brak możliwości zbadania czy obserwacji dziecka), trudno jest polemizować z opinią pediatry, który widząc dziecko nie widzi jakichkolwiek niepokojacych objawów, bo rzecz jasna taka sytuacja jest jak najbardziej możliwa. Dlatego nie pozostaje mi nic innego jak tylko doradzić Państwiu obserwację córki, a w przypadku nasilania się wymiotów, zgłoszenie bez skierowania na Izbie Przyjęć szpitala pediatrycznego. Wymioty i brak przyrostu masy ciała u niemowlęcia to wskazania do pilnej hospitalizacji.
[addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Początkująca
17-08-2009, 07:09:00

Rozumiem ze to tylko forum jednak bardzo dziekuje za pani opinie. Wmuszac w corke jedzenia nie bede bo to nic nie da, zobaczymy za tydzien jak bedzie z waga.
julka2009
gość
23-05-2012, 07:19:23

ja mogę tylko dodać że dzieciom z alergią pokarmową pomaga probiotyk latopic .Moja córka miała kolki spowodowane alergią na białko mleka i przeszło jej po mojej diecie bezmlecznej i podawaniu tego probiotyku..

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Mleko modyfikowane a wit d
Dzień dobry. Mój synek jutro ma 15 tygodni. Podaje mu mleko modyfikowane bebilon pepti mtc ponieważ moje mleko po 3 miesiącach dobiegło końca. Niestety nie mogę doliczyć się ile moje dziecko przyjmuje z tego mleka witaminy d ze względu ze pije różnie. Oprócz tego podaje małemu wit d w kapsułkach 400j ale nie chce tego przedawkować dlatego pytanie do państwa. Ile realnie muszę podać dziecku wit d z kapsułki czy może z mleka dostaje na tyle dużo ze nie muszę podawać kapsułek
gość
rozszerzanie diety
od którego miesiąca rozszerzaliście dietę u swoich dzieci?? Mały kończy 6 miesięcy i chcę zacząć rozszerzanie, myślałam na razie żeby zacząć od gotowych słoiczków np. ekologicznych Hipp bio.
Dziecko je tylko mleko
Dzien dobry, jak poradzic sobie z 17 miesiecznym dzieckiem, ktore je tylko mleko i musy owocowe? Nigdy nie interesowalo go jedzenie, nie ma absolutnie nic innego co mu smakuje, nie dziala jedzenie z nami, zadne kolorowe lyzeczki talerzyki. N'a niego naprawde nic nie dziala, sprobowalismy wszystkiego. Myslimy nad odstawieniem mleka i przeglodzeniem az zacznie jesc. Île czasu moze nie jesc takie dziecko bez zagrozenia dla zdrowia? Dziekuje
gość
Mój 3 latek je tylko mleko.
Witam, Syn 3lata, od pół roku problem z jedzeniem nie chce jeść nic oprócz mleka z butelki. Szukam pomocy, natomiast chciałabym siedzieć czy są tu mamy które miały taki problem i jak sobie z tym radzić, każda wskazówka cenna!!!!!! W razie czego podaje maila, jestem chętna do rozmowy :***8
Reklama: