Reklama:

Problemy z brzuszkiem (9)

Forum: Karmienie niemowląt

gość
20-03-2018, 11:14:01

Witam,
nie wiem, czy zadaje to pytanie na odpowiednim forum, ale potrzebuję porady i już nie wiem sama gdzie jej szukać :/
Moja córcia skończyła wczoraj (19 marzec) 3 miesiące, od samego początku miała problemy z brzuszkiem, ale zacznę od początku.
Jeszcze w szpitalu Natalka była karmiona mm, ponieważ ilość mojego pokarmu nie była wystarczająca, a po kilku dniach pokarm zupełnie zanikł.
Pielęgniarka kazała mężowi kupić mleczko gotowe w buteleczce w aptece, więc mąż zakupil bebiko, później okazało się, że my karmiliśmy dziecko bebiko a pielęgniarki bebilonem- dopiero jedna z pielęgniarek zauważyła, że dziecko karmione jest na zmianę dwoma mlekami i zostawiła nam buteleczkę bebilonu i powiedziała, że to jest najlepsze mleko i żebyśmy tym mleczkiem karmili dziecko, i tak też później robiliśmy.
Niestety dziecko od samego początku miało bóle brzuszka, więc pediatra jeden z drugim na przemian zaczęli eksperymentować z rodzajem mleka i tak Natalka piła już bebilon na kolki (pediatra stwierdził, że to po prostu kolki i trzeba dać mleko na kolki i wzdęcia), dostawał również delicol, ale to nic nie pomagało, potem na florę bakteryjną dicoflor aż w końcu bio gaya ale to niczego nie zmieniło. W międzyczasie pediatra przepisał debridat, niby pomga trochę niby nie, zależy od dnia. W końcu pediatra stwierdziła, że dziecko zapewne ma nietolerancję na mleko krowie, ponieważ w pewnym momencie mała dostała delikatnej kaszki na policzku, więc zmieniła mleko na bebilon pepti i tak już zostało- bóle brzuszka były nadal, więc pediatra spróbowała włączyć nutramigen, po którym dwa dni były fantastyczne, ale trzeciego dnia dziecko krzyczało cały dzień, tak głośno, jakby ktoś obdzierał je ze skóry :/ to samo w nocy, więc od razu odstawiliśmy nutramigen i wróciliśmy do bebilonu pepti i tak zostało do tej pory.. Natalka potrafi cały dzień się prężyć, stękać, płakać, wierzgać nóżkami. Najgorzej jest w trakcie jedzenia, wygina się we wszystkie możliwe strony, stęka czasami też płacze..do tej pory było tak, że mniej więcej do godziny 15-tej Natalka była pogodna, czasami stękała ale bawiłyśmy się i jakoś udawało mi się odwrócić jej uwagę od tego bólu brzuszka, ale od kilku dni od samego rana grymasi i żadne zabawy jej nie pomagają :( dodam, że po tych wszystkich ciężkich stękaniach i płaczach na koniec czasami wychodzą bączki, a nawet kupka, której i tak nie robi regularnie każdego dnia tylko np. po trzech lub czterech dniach nagle zrobi dwie kupki i nie są zbite tylko zwyczajnie luźnej konsystencji, w kolorze zielonym, ale pediatra za każdym razem mówi mi, że to normalny kolor przy podawaniu mm. Po południu jest zawsze dużo gorzej, a pora kąpieli jest czymś strasznym- Natalka nie daje się wtedy porządnie wykąpać bo jest jeden wielki krzyk i prężenie, noce na szczęście przesypia, ale też zauważyłam, że jest niespokojna- też się pręży i stawia nóżki do góry w pion, ale się nie budzi..poszliśmy też prywatnie zrobić małej usg jelitek i wyszło wszystko, że wszystko jest w porządku..ja już nie wiem co jej tak naprawdę dolega, czy tak się objawiają kolki?? Już sama nie wiem, czy u Was również były takie przypadki jak u mnie? Kiedy Waszym maluszkom przeszły problemy z brzuszkiem? Ja już nie daję rady, a widok męczącego maluszka sprawia, że pęka mi serce :(
gość
07-04-2018, 15:08:07

Mój synek miał podobnie , płacz prężnie ale ja wtedy karmilam piersią. W piatym miesiacu okazalo sie że ma alergię na mleko krowie , ale jak do tego doszlismy to dluga historia na inny temat. Ja radzilabym ci poszukac dobrego alergologa bo mój syn tez nietolerowal bebilonu pepti ani nutramigenu. Dopiero mieszanka elementarna neocate przyniosla ulgę
gość
08-04-2018, 06:16:06

Hej moj synek ma 5 miesięcy i tez od początku mega problemy z brzusiem. Tez ma chyba alergie na białko krowie dostał od lekarza receptę na bebilon Pepti ale nie chce go pic:/ Wiec lekarz kazał mieszać narazie Hipp z bebilon Pepti żeby mały przyzyczal się do smaku. Jestem sceptycznie nastawiona ale zobaczymy. Póki co w dzień jest Ok i minęło mu po 4 miesiacu kilka dni ale w nocy ostatnio budzi się z mega płaczem Ok 3 rano i już do 6 rano muszę go nosić pionowo na rekach bo mały położony do łóżeczka lub naszego lozka płacze. Placze nawet jak usiądę oO jedynie właśnie noszenie pionowo go uspakaja. Jestem mega zmęczona tym już i mam nadzieje ze minie. W sumie od momentu kiedy bóle były non stop i prężenie się doszliśmy do momentu kiedy raz na dobę krzyczy z bólu ale kurczę dlaczego te dzieci musza tak cierpieć:/
gość
30-05-2018, 22:11:35

Treść zablokowana przez moderatora

gość
20-07-2018, 19:52:53

mamom, zwłaszcza tym które dopiero urodziły czy ich skarby są malutkie jeszcze, mogę powiedzieć, że żeby zapobiec "brzuszkowym problemom", ja podawałam mojej córeczce preparat FFbaby. Na mleko z cyca dziecięcy brzuszek inaczej reaguje, łatwiej. A przy sztucznym mleku tą florę która w sumie dopiero się tworzy, warto jest wspomóc. Też trochę czytałam na ten temat i ta flora jelitowa na przyszłość ma duży wpływ, na różne choroby i infekcje nawet.
gość
24-02-2019, 17:49:31

Mój maluszek dostawał kropelki active flora baby na dolegliwości związane z biegunką. Całe szczęście nie mieliśmy ostrego przebiegu i wszystko ładnie ustąpiło. Po trzech dniach zaczęło się wyciszać i nie było żadnych innych dolegliwości.
gość
29-08-2020, 09:21:01

Córka tez ma kolke i mam wrazenie, ze nic a nic nie pomaga :(
gość
29-08-2020, 10:13:05

U nas było niestety podobnie, nasz dzidziuś bardzo cierpiał :(Pomogło dopiero wprowazenie masażu Shantala plus dodatkowo kropli Delicol. A gdy było baardzo źle to jeszcze windi... I oczywiście termoforek na brzuszek, leżenie i spanie na brzuszku oraz masowanie brzuszka. Wszystko to sprawiło ,ze kolka przeminęła. Dodam, ze największą zasługe miał w tym delicol, inne elementy pomagały ale raczej wspomagajaco (masaż brzucha jest dobry jedynie w trakcie i na chwilę po).
Niektóre dzieci mają nietolerancję laktozy, nie radzą sobie dobrze z trawieniem mleka.
gość
30-08-2020, 11:03:47

Treść zablokowana przez moderatora

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: