Reklama:

prośba o poradę endokrynologa dziecięcego (3)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
09-07-2009, 12:27:00

Mój syn skończył 15 lat . Ma dużą nadwagę i nie rozwija się pod względem płciowym. Jego narządy płciowe wcale nie rosną są wielkości jak u 6 letniego chłopca. Lekarz rodzinny kazał mi szybko zgłosić się u endokrynologa dziecięcego bo potwierdził moje obawy. Natomiast pani endokrynolog stwierdziła że wszystko jest w porządku- stuprocentowy mężczyzna z tą różnicą że po prostu póżno wejdzie w wiek dojrzewania. Ale mnie nie zadawala ta odpowiedz. Nie chcę czegoś przegapić. Brak u niego jakichkolwiek oznak dojrzewania. Chyba tylko to że jego piersi wyglądają jak u dziewczynki koledzy nawet mu dokuczają żeby mama kupiła mu stanik. proszę mi poradzić czy naprawdę mam czekać i się nie martwić czy zacząć działać by nie było za póżno.
ginaoti
Liderka opinii
10-07-2009, 16:06:00

Witam!
Bez możliwości badania dziecka trudno mi dyskutować z opinia endokrynologa. O opóźnionym dojrzewaniu u chłiopca mówimy, gdy po ukończeniu 14 r.ż brak jest jakichkolwiek cech pokwitania.
U otyłych chłopców narządy płciowe sprawiają wrażenie mniejszych ze względu na dużą ilość tkanki tłuszczowej w okolicy podbrzusza. Dla badającego endokrynologa w ocenie dojrzewania płciowego kluczowa jest objętość jąder oceniana w trakcie wizyty. Oceniane sa także inne cechy dojrzewania np. aktualny wzrost dziecka i dotychczasowe tempo wzrastania. Co do gruczołów sutkowych - ich "powiększanie się" jest związane również z gromadzeniem tkanki tłuszczowej - gruczoł sam w sobie nie powiększa się. Jest to tzw. steatomastia. Proponowałabym na początek podjąć próbę normalizacji masy ciała i zgłosić się na kontrolną wizytę do endokrynologa za kilka miesięcy, aby móc dokonać porównania z badaniem poprzednim. Jeżeli takie rozwiązanie nie jest zadowalające, proponuję rozmowę z lekarzem rodzinnym i wykonanie prostego badania wstępnego jakim jest rtg nadgarstka z oceną wieku kostnego oraz badanie poziomu testosteronu.[addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Początkująca
27-05-2010, 12:07:52

mój syn własnie skończył 5 lat,psychicznie dobrze sie rozwija choc zaczął mnie niepokoic jego wzrost poniewaz ma 102 cm nie wiem czy to jest juz moment bym zaczeła sie martwic jesli obserwujac skale centylowa widze ze nie ma go nawet na 3 centylu.tarczyca zbadana (2.22uIU/ml)nie mmiał wiekszych problemów zdrowotnych.waga urodzeniowa 2700 obecna waga 17kg jako przyszła pielegniarka badam regularnie syna i nie widziałam odchyleń u dziecka zwasze był na 3-10centylu.prosze o pomoc

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: