Moja kochana wnuczka urodziła sie 26 lutego 2009r w 35 /36 tygodniu ciąży, waga 2980, długość 49 cm, obwód głowy 33,5 , obwód klatki piersiowej 33. Ocena Apgar 10.W drugiej dobie życia dostała żółtaczke stężenie bilirubiny 15,96, dwa dni przebywała na fototerapi. na ostatnim bilansie dostała skierowanie do poradnii patologi noworodk z podejrzeniem wodogłowia.
Podam wymiary główki i klatki piersiowej dokonane podczas bilansów:
główka klatka pier
1 mies 33 33
2 mies 38 38
3 mies nie zmierzyli
4 mies 41 41
5 mies 42 41
6 mies nie zmierzyli
7 mies 44,5 43
8 mies 46 44
Wizytę w poradni ma dopiero 24 lutego 2010r lecz wybieram sie prywatnie,nie mam zamiaru tyle czekac.
Martwię się i zadaje sobie pytanie czy to naprawdę wodogłowie? Mimo tego nadal bardzo ją kochamy i nic tego nie zmieni. Wydaje mi się,że rozwija sie normalnie,siedzi,bawi się grzechotkami wie nawet w których zabawkach są części ruchome i i kręci nimi, reagije na kroki kogoś wchodzącego nawet jeżeli jeszcze go nie widzi obraca w tą stronę główkę,śledzi wzrokiem każdego wchodzącego,wstaje na nóżki jak chwyci się ją za rączki.do każdego sie uśmiecha,jest radosnym dzieckiem.Niepokoi mnie to Ze mało przybywa na wadzeod 3 miesiąca op średnio 400g. Je mało ale często wypija tylko 120 ml z tym że je inne posiłki i nie jest chuda.
Martwię się bardzo i proszę o pomoc,wiem że ciężko na takiej podstawie postawić diagnozę,na to nie liczę ale czy mogę spodziewać sie wodogłowia?