Reklama:

przewlekła biegunka (3)

Forum: Żywienie dzieci

gość
11-04-2015, 04:26:15

Mój 3 miesięczny maluch od 3 tygodni cierpi na biegunkę. Dziecko karmione jest piersią i dokarmiane sztucznie.
Zaczęło się od zielonych kup (pierś + bebiko) na które dostał nifuroksazyt- biegunka ustąpiła na jeden dzień, po czym zaczęło się od nowa. Po tygodniu dostał bactrim, debridat + dicoflor. Biegunka ustąpiła na 2 dni, po czym znów wróciła- częste, wodniste kupy w kolorze żółtym, ze śluzem. Zmieniliśmy mleko na bebilon pepti po podejrzeniu alergii pokarmowej na mleko krowie. Ja wprowadziłam dietę eliminując produkty zawierające laktozę. Przez tydzień takiego żywienia dziecko z 9-10 kup dziennie zeszło na 3 i poprawiła się ich jakość- wrócił kwaśny zapach. Wczoraj jednak znów pojawiły się częstsze kupy o większej objętości zawierające dużo śluzu. Mi już ręce opadają- kompletnie nie wiem co robić, co jeść żeby było dobrze. Czy przejście na samo karmienie mlekiem modyfikowanym może pomóc?
gość
25-04-2015, 20:28:57

Moim zdaniem nalezy odstawic mm i pozostac na samej piersi. Ty przejdź na jakiś czas na ostra diete eliminacyjna, do czasu aż organizm dziecka sie oczyści z alergenów i zacznie w miarę normalnie funkcjonować, bez biegunek. Mleko matki dostarcza wielu dobroczynnych bakterii i składników, których nie ma w mleku modyfikowanym, jest zdecydowanie lepiej przyswajalne o ile wraz z nim nie dostarczamy alergenów. Wprowadź tez dziecku probiotyk Latopic, nie ma ograniczeń wiekowych w jego stosowaniu. Probiotyk ułatwi pracę jelit, bedzie wspomagac w trawieniu laktozy. więcej informacji pod tym adresem: http://www.latopic.pl/Alergia-pokarmowa/Probiotyki-a-alergia
gość
11-06-2015, 13:12:52

Zachęcam do odwiedzania Akademii Zdrowego dziecka na stronie www. szczepimy.com.pl
Znajdują się tam ciekawe i przydatne porady dotyczące żywienia maluchów, a także ich zdrowia i pielęgnacji.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: