Reklama:

przewlekły kaszel (4)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

Początkująca
28-11-2004, 18:26:00

Mój 5 letni synek jest od 2-ch miesięcy ciagle chory. Leczenie polega na podawaniu antybiotyków. Ostatnio brał augmentin i klacid. Chorobie towarzyszy suchy , momentami świszczący kaszel. Miał wykonane zdjęcie rentgenowskie klatki piersiowej ( opis zdjęcia - pola płucne z zagęszczeniami okołooskrzelowymi w częściach przyśrodkowych. Serce w normie . Przepona i kąty wolne). Kaszel utrzymuje się od miesiąca. Po konsultacji z dwoma lekarzami mam dwie sprzeczne opinie na temat zdjęcia i jego opisu. Jeden lekarz twierdzi , że nie ma ogniska zapalnego w płucach i nie trzeba podawać antybiotyku (zalecił wziewy 2 razy dziennie flixotide, syrop homeopatyczny na kaszel 3 razy dziennie "Stodal"oraz syrop "Rutinacea" i zyrtec), drugi lekarz nie jest przekonany o tym ,że leczenie bez antybiotyku jest dobrym zaleceniem(mimo, że wcześniej syn wybrał dwa w/w antybiotyki). Proszę o radę.
Forumowicz
28-11-2004, 22:45:00

Witam,

Świszczący oddech i przewlekły kaszel to podejrzenie tzw. nadreaktywności oskrzeli. Przyczyna jest najczęściej alergia, lub przebycie niektórych infekcji wirusowych.

Podstawą leczenia tego stanu jest wielotygodniowe podawanie wziewów z lekami przeciwzapalnymi. Dostała pani taki (bardzo dobry) lek- to jest właśnie Flixotide. Pani lekarz prawdopodobnie tak jak ja podejrzewa jakieś podłoże alergiczne, stąd zlecenie stosowania Zyrtecu.

Ja też zaleciłbym te dwa leki i to przez co najmniej 4 tygodnie- to na pewno powinna być podstawa leczenia! Co do antybiotyku to sprawa jest kontrowersyjna i wcale nie tak oczywista- są jakieś zmiany na zdjęciu płuc, więc ostrożnośc nakazuje dać antybiotyk, ale jeżeli były już dwa antybiotyki, które niczego nie zmieniły, to może rzeczywiście nie ma to sensu...

Sprawa nie jest ewidentna i zalecenia obu lekarzy mają jakieś uzasadnienie. Ja sam nie widząc ani dziecka ani tego zdjęcia płuc, nie mam prawa arbitralnie oceniać ich decyzji - musi Pani sama zdecydować komu bardziej pani ufa [addsig]
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Początkująca
29-11-2004, 15:28:00

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Czy przy obecnie przyjmowanych lekach można wykonać jakieś badania?Jeśli tak to jakie?
Proszę o odpowiedż.
Forumowicz
29-11-2004, 21:41:00

W tej chwili raczej nic bym nie robił, trzeba wygasić odczyn zapalny i nadreaktywność oskrzeli, a badania robić potem, po ustabilizowaniu stanu ogólnego. Najlepiej, żeby dziecko miało wtedy całkiem odstawione leki.[addsig]
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: