Reklama:

rotavirus (5)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
09-12-2004, 17:46:00

Witam panie doktorze mam pytanie mój syn ma 5 miesięcy 4 listopada przeszedł infekcje rotawirusem i od tej pory mamy problem z kupkami każda jest ze śluzem niektóre z punkcikami krwi często pojawia się niestrawione mleko W zaszłym tygodniu dostał znowu biegunki tzn w ciągu godziny oddał 6 zielonych płynnych stolcy z krwią przez tydzień brał enterol i nifuroksazyd do dzisiaj poprawa jest tylko taka że stolce są żółte jest ich mniej ale krew ,śluz i niestrawione mleko są nadal teraz bierze tylko lakcid dostałam skierowanie do poradni gastrologicznej ale terminy są dopiero w styczniu nie wiem co robić co może być przyczynom tych biegunek zaznaczam że dziecko jest karmione tylko piersiom

Początkująca
09-12-2004, 17:51:00

przepraszam ale żle zamieściłam poprzedni post Chciałam dodać że dziecko miało robione dwa posiewy stolca i oba wyniki są prawidłowe
Liderka opinii
09-12-2004, 21:34:00

Witam!

Bardzo istotną cechą przewlekającej się biegunki jest brak przyrostu masy ciała i u niemowlęcia jest to zawsze niepokojące. Bardzo słusznym posunięciem jest podawanie probiotyków ( Lakcid). Obecność krwi w stolcu (przy ujemnych posiewach kału) jest być może spowodowana przejściową nietolerancją laktozy (cukier zawarty w pokarmie matki i mieszankach mlecznych dla niemowląt) po przebytej infekcji wirusowej przewodu pokarmowego. Jednakże jest to objaw bardzo niepokojący, w związku z tym proponowałabym ponowny kontakt z lekarzem pediatrą i rozważenie diagnostyki szpitalnej.

[addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Początkująca
10-12-2004, 17:52:00

dziękuje za odpowiedź ubłagałam paniom w rejestracji i mamy gastrologa 14 dzisiaj odebrałam wyniki krwi dziecka tj
WBC12.2
RBC4.69
HGB11.6
PLT288
OB 13
MOCZ B.ZMIAN
ALAT43.00
ASPAT45.OO
CO OZNACZA WZROST TRANSAMINAZ U MAŁEGO DZIECKA CZY MAM CZEKAĆ DO WTORKU CZY JECHAĆ NA OSTRY DYŻUR
Liderka opinii
10-12-2004, 20:19:00

Witam!
Przede wszystkim przepraszam za brak podpisu, ale cieszę się, że zostałam zidentyfikowana. Wzrost transaminaz po przebytej infekcji rotawirusowej jest częstym objawem, który obserwujemy u pacjentów hospitalizowanych w naszej Klinice. Proszę się tym nie martwić i udać się na zapalnowaną wizytę u gastrologa. [addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: