Reklama:

rozszerzanie diety (2)

Forum: Żywienie dzieci

gość
27-01-2009, 10:14:00

Witam, mam pytanie co powinnam wprowadzic do diety moim 6,5-miesięcznym bliźnietom. Dodam tylko że od 1,5 miesiąca dzieci chorowały i lekarz odradzał wprowadzać nowości. W tej chwili dzieci jedzą zwykłą zupkę jarzynową (marchew, ziemniaki, pietruszka), wprowadzam im właśnie królika. Z owoców jedzą jabłko i jagody (próbowali raz brzoskwinie i banany ale dostali wysypki). Nie dostają też żadnej kaszki i są na mleku początkowym. Dodam też że z powodu refluksu żołądkowo-przełykowego mają mleko zagęszczane Nutritonem. W tej chwili jeden z chłopców ma mlekowstręt - krzyczy jak je widzi i nie chce wogole pić mleka. Wiem że jesteśmy strasznie w tyle z wprowadzaniem nowości. Proszę mi doradzić jak mam w miarę szybko rozszerzać dietę dalej i od czego zacząć.
gość
27-01-2009, 13:07:00

Witaj.spokojnie możeszd do zupki dodawac buraki,groszek zielony,kalafior,brokuły.tak co kilka dni nowa zupka i obserwowac objawy.Z owoców-jablka,gruszki(uwaga bo moga powodowac zatwardzenia,morele(oczywiscie soki i deserki z tymi owocami tez wchodza w gre),aronie.maliny.nie dawaj truskawek ani nic co jest w ich skladzie.moja 15miesieczna corka tez jest alergikiem i dostaje nutramigen.dobrze ze zaczynasz od krolika,narazie spokojnie mozesz to podawac przez dłuższy czas.możesz dawac im kaszki ryzowe smakowe dodawane do butelki z mekiem,lub skoro jeden z nich nie cce pic to rob kaszke na gesto i podwaj łyżeczką.
Nowosci wprowadzaj co 4-5dni i ppatrz czy nie ma wysypki lub problemów z kupką.
Narazie po kolei wprowadzaj to co napisałam wyzej.Pozniej żóltko jajka ale spokojnie możesz to podac jak skończą 7miesiecy lub pozniej.moja córka dostała jak miała rok i nie ma anemii.
jak ugotujesz zupke z nowym warzywem to mozesz dac impo poł miseczki i na drugii dzien.ja swojej dawałm od poczatku całe porcje zupki-tyle ile dała rade zjesc.
mozeesz kupowac słoiczki ale to duzo kosztuje.Ja gotowałam większy garnek zupy,jak byłajeszcze gorąca to ja miksowałam i wlewałam do słoików i stawiałam do góry dnem żeby się zawekowało.jak ostygło to do lodówki i tk miałam zupkę na 3-4dni))tylko pozniej trzeba ja zagotowac!!!!
a przy bliznaikach i tak jest duzo roboty
Do zupe dodawaj trochę oliwy z oliwek i koperku lub natki pietruszki
dajesz gluten juz synkom?jezeli nie to raz dziennie powinnas im podawac na poczatku po 1łyżeczce kaszy manny do zupy lub mleka czy deseru.najpierw ugotuj kasze i zanim zgęstnieje wlej do zupki.pozniej stopniowo zwiekszaj porcje.

To narazie tyle.jak będziesz chciala cos wiecej wiedziec to pisz
Anna

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: