Reklama:

rozszerzanie diety (2)

Forum: Karmienie niemowląt

gość
15-10-2012, 13:00:21

Witam. 14 października moja córeczka skończyła 4 miesiące, jest na mleku modyfikowanym Hipp.
Moje pytanie dotyczy wprowadzania nowych produktów: od czego najlepiej zacząć i w jakich ilościach, co po kolei dodawać do jadłospisu dziecka, co i jak podawać (np.kleik łyżeczka czy z butelki). Proszę w miarę możliwości o dokładną odpowiedź, ponieważ od pediatrów zawsze dostaję ogólnikową (np. wg schematu żywienia, albo zacząć od marchewki), a brakuje mi odpowiedzi jak to powinno wyglądać w praktyce. Dziękuję.
Początkująca
16-10-2012, 11:36:22

Witam serdecznie, rozszerzanie diety najlepiej rozpoczynać od produktów o prostym składzie ( w asortymencie HiPP są one oznakowane zieloną literą A na etykiecie). Na początek można podać Pierwszą marchewkę HiPP, pierwszego dnia w ilości ok 3 łyżeczek i uważnie obserwować malucha. Jeżeli w ciągu doby nie wystąpią żadne niepokojące objawy ( np. wysypka, biegunka, ból brzuszka), można w kolejnych dniach stopniowo zwiększać porcję, aż do wielkości całego słoiczka. Po ok. 5 dniach można wprowadzić nowy składnik np. Młodą marchew z ziemniakami i ponownie rozpoczynając od 3 łyżeczek, stopniowo zwiększać porcje itd. Postępując w ten sposób wprowadza Pani kolejne rodzaje warzyw, owoców. Po 5. miesiącu przecier warzywny zastępujemy daniem warzywno-mięsnym oraz stopniowo wprowadzamy gluten (np. podając 1/3 słoiczka Gruszki i jabłka z kleikiem orkiszowym lub 1 Pierwsze ciasteczko HiPP). Po 6. miesiącu proponowałabym wprowadzenie kaszek (jako osobny posiłek podawany łyżeczką), chyba że jest potrzeba, aby uczynić to wcześniej. Trudno jest wyczerpać temat w jednym poście, więc gdyby miała Pani dalsze pytania zachęcam do ich zadawania w kolejnych wątkach.
Pani Izabela Wójcik, specjalista Serwisu dla Rodziców firmy HiPP, od wielu lat swoją wiedzą i doświadczeniem wspiera młodych rodziców udzielając porad z zakresu żywienia niemowląt i małych dzieci. Prywatnie jest mamą dwóch dziewczynek. www.hipp.pl

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: