Reklama:

rozwój niemowlęcia (5)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

Początkująca
28-11-2004, 17:11:00

Bardzo mnie martwi rozwój 3,5 miesięcznego synka, jeszcze nie trzyma sztywno glówki pdciągany za rączki ,i trzymany w pozycji pionowej, jedynie leząc na brzuchu unosi głowę ale ręce rozkłada na boki. Poza tym jest radosnym dzieciem, odpowiada usmiecham na usmiech, głosno sie smieje, zainteresowaniem rozgląda się, siega raczkami po zabawki, chwytta je, bawi sie rączkami.
Jego waga urodzeniowa to 3130, a wyściowa 3 kg., teraz waży 5700 -też sie martwię, że mało.
Ang
gość
28-11-2004, 19:28:00

witam! ja tez mialam podobne obowy o swoja corcie! idzie pani do pediatry i poprosi o skierowanie do por rehabilitacyjnej tam sie wszystkiego Pani dowie i ewentualnie dostanie cwiczenia wzmacniajace dzidzie!!
Forumowicz
28-11-2004, 22:27:00

Witam,

Pani niepokój jest uzasadniony, dziecko w wieku 3,5 miesiąca powinno sprawnie trzymać głowę przy podciąganiu i opierać się na przedramionach w pozycji na brzuchu.

Proszę poprosić swojego pediatrę o skierowanie do Poradni rehabilitacyjnej, gdzie nauczą Panią odpowiednich ćwiczeń stymulujących rozwój motoryczny (podstawą rehabilitacji są ćwiczenia domowe...).

W wiekszości przypadków efekty systematycznej rehabilitacji są bardzo dobre.[addsig]
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Forumowicz
28-11-2004, 22:28:00

Waga 5700 u chłopca 3-miesięcznego to jeszcze norma. Dolna granica normy w tym wieku to ok. 5250 g.[addsig]
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
gość
29-11-2004, 15:12:00

Bardzo dziekuję za odpowiedzi

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ból głowy po summaded
Moja córka 5 lat, po 3-ech dawkach summaded po 5 ml na dzień, w czwartym dniu - okropny ból głowy, rano i wieczór. Ból głowy przy którym dziecko jest blade i bardzo słabe - nigdy takiej sytuacji nie mieliśmy. Paracetamol nie pomoga, bo tylko 2 godziny jest dobrze, potem znów ból powraca.
Kopnięcia, skurcze, trzęsawski podczas snu u dwuletniego dziecka
Moja dwuletnia córeczka podczas snu strasznie rzuca nogami. Trwa to nawet kilka godzin, co około 25 sekund. Parę miesięcy temu na tyle mnie to przestraszyło, że mała trafiła do szpitala na kontrole. Zostały zrobione badania w kierunku padaczki, które nic nie wykazały. Poziom żelaza i magnezu w normie. Po powrocie ze szpitala te regularne kopniaki więcej się nie powtórzyły, aż do dziś. Dziś w nocy to już 5 godzin. Zuzia wybudza się czasem od tych kopnięć, skurczów czy jak to nazwać. Nagrałem film ale nie da rady tu go zamieścić.. Może ktoś mógłby mi pomóc co mam robić?
gość
co na jęczmień u dziecka?
Znacie jakieś sposoby żeby pomóc 4-latkowi z jęczmieniem, bardzo go swędzi oko
Niepokojące wyniki badan niemowlaka alat i aspad
Witam Mam pytanie odnośnie wyników krwi córki. Córka ma dwa i pół miesiąca, i miała przedłużająca się żółtaczkę. W 10 tygodniu wykonaliśmy jej badania krwi i bilirbulina całkowita wynosiła 2.53. Bilirbulina bezpośrednia 0,67 dodatkowo miała zrobione alat 64 norma do 33 i aspad 85 norma 32 Po konsultacji z pediatra kazano nam po dwoch tyg powtórzyć badania i dodatkowo zrobic ggtp,badani powtórzyliśmy i bilirbulina spadła do 1.1 czyli juz norma bilirbulina bezpośredni spadła do 0.34 a norma 0,50 ggtp wynik 96 norma do 203 lecz alat i aspad wzrosło alat 75 aspad 104. Prosze o jakie kolwiek informacje gdyż do pediatry aktualnie nie ma miejsc :-Y
Reklama: