Reklama:

Skaza w 10tym miesiacu życia??? (3)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
07-11-2004, 10:56:00

Witam, moja córcia ma 11 miesięcy - od 6go miesiąca życia pije mleko NAN zwykłe, około miesiac temu pojawiły się na jej rączkach (od nadgarstka do łokcia) czerwonawe szorstkie plamki - dziecko nigdy nie ulewało, jadła deserki gerberowskie z jogurtami i nic się nie działo... Lekarz rozpoznał skazę białkową i kazał zmienić mleko na NAN H.A. (dziwne, bo na nim pisze, że nie mogą go pić dzieci ze skazą?!).
Po tygodniu picia tego mleka plamki stały się koloru skóry- czyli praktycznie całkiem zjaśniały.
Dwa dni temu dałam małej troszkę chleba - i tu pojawia się pytanie -
plamek jest więcej i znowu zrobiły się czerwone!!
Czy moje dziecko może mieć uczulenie na gluten?? Czy objawy są takie jak przy skazie??
Nadmienię, że w międzyczasie nie zmieniałam mleka, ani nie dawałam jej nic co zawiera mleko krowie.
Dziękuję za odpowiedzi.
Wtajemniczona
07-11-2004, 12:08:00

Mojemu dziecko na początku podawania produktów z glutenem nasiliły się zmiany skórne[szczegółnie na pośladkach,rączkach i nózkach],zaczęły zmieniać się stolce,pierw luźne,ze ślucem,później pełnoobjawowa biegunka.
Gluten wprowadzałam w 12mies.życia

Na własną rękę nie wprowadzja diety bg.Konieczne są badania wyjściowe,a gdy stosuje się dietę,przeciwciała zanikają.
Jeśli lekarz zaleci dietę,upomnij się o takie badania.Moja pediatra wprowadziła dietę bez badań w kierunku celiakii i do tej pory nie można jej wykluczyć[prawdopodobnie alergia].Dziecko ma prawie 5 lat.

Życzę zdrowia.

Forumowicz
07-11-2004, 15:04:00

Wprowadzenie glutenu do diety powoduje niekiedy przejściowe rozluźnienie stolców i to jest normalne- należy spróbować to przetrwać, czyli wytrzymać parę tygodni, nie wprowadzając w miedzyczasie żadnych następnych nowych pokarmów.

Alergia na gluten bardzo rzadko daje natychmiastowe odczyny skórne - raczej trzeba szukać innego alergenu. Proszę pamiętać, że białko mleka krowiego, będące najczęstszą przyczyna alergii u niemowląt, oprócz mleka jest zawarte we wszystkich serkach, deserkach mlecznych, żółtym serze i wielu kaszkach oraz słoiczkach z zupkami (trzeba czytać etykiety). Podobne alergeny jak mleko krowie ma również wołowina i cielęcina!

Nan HA to rzeczywiście nie jest idealne mleko lecznicze, niewykluczone, że trzeba tu coś zmienić, ale o tym musi zdecydować lekarz prowadzący dziecko na stałe.

Pozdrawiam
Jarosław Kwiecień
Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: