Reklama:

Ssanie kciuka u niemowlaka (6)

Forum: Pielęgnacja i rozwój dziecka

gość
13-11-2015, 17:44:34

Witajcie,
moja 7 miesięczna córka od trzech miesięcy namiętnie ssie palec. Smoczek pogryzie ale od strony tarczy.
Są jakieś sprawdzone sposoby aby pozbyć się tego nawyku?
Początkująca
03-12-2015, 12:23:48

Karmiona naturalnie czy z butelki? Czytałam gdzieś kiedyś że taki maluch za wcześnie odstawiony od piersi może zaczynać ssać palce. Co to sposobów to u starszych dzieciaczków można pomalować pazurki środkami o gorzkim smaku z apteki - działa też na obgryzanie paznokci, ale twoja córcia jest raczej za mała na takie metody. Podpytaj w aptece od jakiego wieku są takie preparaty.
Początkująca
04-12-2015, 07:14:40

Ja miałam właśnie lakierowane paznokcie takim preparatem, bo namiętnie obgryzałam poznokcie. Ale tak jak pisze Nikiita23 to raczej dla starszych dzieci.
gość
06-12-2015, 22:16:24

Ten nawyk jest tak silny, że u starszych dzieci nawet lakierowanie paznokci nie pomoże. Wiem, bo przerabiałam to z 2 córciami. Z 5 latka po 3 miesiącach walki i nie przespanych nocy się udało. Z 3latką walczymy i jak narazie zero rezultatów. Problemem zaczynają być krzywe ząbki i zgryz. Dlatego walcz z małą , zmuszaj do smoczka, od smoczka łatwiej odzwyczaić. Pozdrawiam.
Początkująca
07-12-2015, 08:21:16

Taaa z dwojga złego smoczek mniejsze zło.
Początkująca
13-01-2016, 19:34:02

moja ma 11 miesięcy i też zdarza się jej ssać. Miała smoczek ale czasem go wyrzucała albo gryzła od drugiej strony. Smoczek miała tylko do spania. Ja proponuję może zmienić smoczek, moja akceptowała tylko jeden resztę wypluwała, gryzła. W ciągu dnia jak ją złapałam na palcach w buzi to poprostu jej wyjmowałam, albo robiłam z nią kosi kosi, aby ją zająć, dawałam chlebek żeby mogła coś gryźć. Od miesiąca już nie używamy smoczka a i palce w buzi są sporadycznie.
Co do płynów do smarowania nie wiem od jakiego wieku ale próbowałam na moim 2,5 latku ale nie dały rady bo mu ten smak nie przeszkadzał a wręcz robił mi bardziej na złość i gryzł ale on zaś paznokcie, teraz ma prawie 3 latka i już tego nie robi wytłumaczyłam i też non stop mu wyjmowałam rączki. Poskutkowało.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Noszę pampersy
Mam 13 lat i raz niechcący zmoczyłem się do łużka bo może się zdarzyć. I mama zaczeła mi zakładać pampersy kupiła mi chłopięce rajstopy i na noc zamiast piżamy zakładała mi pampersa rajstopy i koszulkę zapinanom od dołu takom jak małym dzieciom. Raz moja dziewczyna przyszła do mnie na nockę ale gdy był wieczór i moja dziewczyna jeszcze o niczym nie wiedziała to moja mama weszła do pokoju i zaczeła mnie przebierać w pampersa rajstopy i koszulkę dla dzieci. Wszystko wytłumaczyłem mojej dziewczynie. Rodzice dziewczyny byli bardzo pomocni i znali dobrze się z moimi rodzicami a z powodu że moja dziewczyna mieszkała blisko więc jej rodzice z kazali do mnie codziennie przychodzić bo uważali że się dobrze znamy l. Ja się wstydziłem a ona też się wstydziła i dzisiaj przychodzi do mnie 8 raz lecz nadal się bardzo lubimy
gość
czym czyścicie uszy dziecka?
czy myślicie, że spray do uszu zawierający olejki jest bezpieczniejszy dla dzieci niż stosowanie patyczków ?
gość
Pomocy.
Moje dziecko ma plamy czerwone, rozprzestrzeniają się. Odstawiliśmy chleb i nabiał, zmieniliśmy mleko i proszek do prania. Wizytę mamy dopiero za 3 tygodnie u dermatologa. Co to może być i czym leczyć?
gość
krople do uszu
stosował ktoś z was u dzieci lix do ucha? Synkowi sie zatkało ucho, próbowałam się dostać do larygologa ale termin dopiero za kilka dni, nie mam jak pojechać z nim do szpitala, drugie dziecko z antybiotykiem w domu, w aptece mi to polecono ten krople, dopiero raz zastosowałam, czy to szybko działa?
Reklama: