Reklama:

stulejka o 16 miesięcznego chłopca (7)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
27-01-2006, 11:04:00

Witam!
U mojego 16 miesiecznego dziecka lekarz pierwszego kontaktu zdiagnozował stulejkę i skierowął nas do chirurga dziecięcego, który to potwierdził i ustalił nam zabieg na kwiecień. Zabieg ma być przeprowadzony w znieczuleniu ogólnym.
Mam mieszane uczucia, bo:
-Czy to nie jest za małe dziecko na znieczulenie ogólne, czy to nie bedzie miało dla niego skutków ubocznych?
- Z literatury, którą przejrzałam na powyzszy temat wyczytałam, ze ze stulejką nie robi sie nic do 2 roku życia?
- Istnieje pogląd i taki, że lepiej jest siłą odciągnąć skórkę, to bardzo boli, ale lepsze to niż zabieg chirurgiczny w znieczuleniu ogólnym?
I niewiem co robić, boje sie o mojego Maluszka, nie chciałabym żeby cierpiał. Pomóżcie!!!!!
Dziękuje z góry za odpowiedź.
juju30
Początkująca
28-01-2006, 12:29:00

Bardzo duzo slyszalam o interwencji chirurga jezeli skorka wogole nie byla odciagana. Nasz pediatra i neonatolog zalecil nie sciagac do ukonczenia pierwszego roku zycia. Dzis synek ma 16 miesiecy, odciagamy przy kazdej kapieli i narazie wszystko jest w porzadku.[addsig]
Emila___
Początkująca
30-01-2006, 08:39:00

Niestety ja też nie odciągałam, bo mój pediatra twierdził, że do ukończenia przez dziecko 1 roku zycia nic sie z tym nie robi. Niestety po 12 miesiacu życia ten sam pediatra stwierdził, ze nic się "już" nieda z tym zrobić i niestety konieczny jest zabieg.
Boję sie tego zabiegu, bo Małego bedą znieczulać.[addsig]
juju30
Początkująca
30-01-2006, 09:54:00

to mnie wlasnie denerwuje u lekarzy, ze kazdy mowi co innego
Co sie dzieje u Twojego synka, ze lekarz zalecil zabieg?
Emila___
Początkująca
30-01-2006, 10:58:00

Nie można już wogóle odciągnąć skórki, tak jakby była przyklejona na całej długości, klasyczna stulejka. [addsig]
juju30
Początkująca
30-01-2006, 12:03:00

to rzeczywiscie interwencja chirurga jest konieczna
Emila___
Początkująca
31-01-2006, 23:19:00

Witam
Wydaje mi się, że ze stulejką mamy do czynienia gdy następuje zwężenie napletka. Wówczas niezbędna jest interwencja chirurgiczna i nie należy z tym zwlekać, bo im później tym gorzej (problemy z siusianiem, stany zapalne itp.)
Natomiast u dzieci, również mojego synka ma miejsce przyklejenie napletka. Mój lekarz zakazał mi odciągania skórki, bo w ten sposób mogą powstać uszkodzenie i blizny... zaproponował natomiast odklejenie napletka przy użyciu tępych narzędzi , czyli bez żadnego cięcia. Oczywiście zabieg wykonuje chirurg.
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: