Reklama:

szczepienia na grype (6)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
24-09-2004, 14:30:00

czy szczepicie swoje dzieci na grypę?
mam 4-letniego przedszkolaka, ogólnie zdrowego, ale znajomi zachęcają mnie do szczepienia na grypę i to już teraz ?!
gość
24-09-2004, 19:22:00

to zależy jak choruje Twoje dziecko i czy to jego pierwszy rok w przedszkolu. jeśli nie masz takich doświadczeń to daj mu leki ogólnie stymulujące i kup szczepionkę czekając na atak grypy . zawsze zdążysz zaszczepić gdy zwiększy się ilość zachorowań, tym bardziej,że grypa częściej występuje na przełomie zimy i wiosny. szczepiąc póżniej dziecko będzie miało wyższy poziom przeciwciał przeciw grypie podczas gdy zaszczepieni za wcześnie będą mieć ich już mniej.
gość
03-10-2004, 20:44:00

A mnie sie cos wydaje, ze ten szum wokol grypy to wielka promocja firm farmaceutycznych, ktore zarabiaja czysta zywa gotowke na kazdej sztuce sprzedanej szczepionki. Moze nieprawda??
gość
08-10-2004, 06:27:00

grypa mutuje tak szybko, ze szczepionki tutaj niewiele pomoga, poza tym kilku moich znajomych po takiej szczepionce mialo taka grype, ze boze uchowaj
gość
08-10-2004, 09:16:00

Moje dziecko ma 7 lat (bez chorób przewlekłych) i odkąd pamiętam lekarz pediatra z przychodni zalecał że nie ma potrzeby. W tej chwili od dwóch lat stosuję szczepionkę homeopatyczną.
Forumowicz
08-10-2004, 16:58:00

Szczepienie jest zabiegiem medycznym mającym konkretny cel i (jak każdy zabieg) obarczonym określonymi powikłaniami.

Tak jak przy każdym innym szczepieniu istnieją konkretne wskazania do szczepienia na grypę. Należy przestrzegać tych wskazań i decyzję o szczepieniu konsultować z lekarzem.

Ta choroba może być naprawdę śmiertelnym zagrożeniem dla ludzi starszych, jak i dla małych dzieci obciążonych już innymi chorobami. Dla wielu ludzi rachunek potencjalnych zysków i strat przemawia zdecydowanie na korzyść profilaktycznego, corocznego szczepienia przeciw grypie. Dla innych ten rachunek nie jest tak oczywisty. Decyzja musi być podejmowana indywidualnie.

Nie jest prawdą jeden z poprzednich postów, że grypa mutuje tak szybko, że szczepionka nie ma sensu. Większość epidemii na świecie w ostatnich latach była wywoływana serotypami wirusa, który BYŁ obecny w szczepionkach przygotowywanych na dany sezon. Jeżeli ktoś zdecydował się zaszczepić, to ma około 90% szans, że w przypadku epidemii grypy będzie zabezpieczony.
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: