Reklama:

Szczepienia zalecane: czy warto poszerzyć kalendarz szczepień? (część 1) (3)

Forum: Profilaktyka i szczepienia

Początkująca
07-03-2005, 20:13:00

Czy szczepionka meningokokowa A+C nie została wycofana? Dlaczego nie jest dostępna?
Hanna
Początkująca
07-03-2005, 20:13:00

ARTYKUŁ: Szczepienia zalecane: czy warto poszerzyć kalendarz szczepień? (część 1)

kliknij tutaj, aby przeczytać komentowany artykuł
Hanna
Forumowicz
07-03-2005, 20:56:00

Witam!

Z tego co wiem ta szczepionka nie jest wycofana. Najczęstszą przyczyną niedostępności jest czasowy brak preparatu w hurtowniach, ale to nie to samo co wycofanie z rynku.

Czasami przyczyna braku jest bardzo prozaiczna - np. brak zainteresowania preparatem w danym kraju (pomimo że preparat jest zarejestrowany - producentowi w ogóle nie opłaca się go importować i rozprowadzać po hurtowniach). Zdarzały się przypadki braku szczepionek z powodu zwiększonego zapotrzebowania w innym kraju - wtedy producent "rzuca" wszytsko tam gdzie ma nagły zbyt.

W razie pilnej potrzeby proponuję zwrócić się do producenta (firma Aventis Pasteur).[addsig]
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Plamica Honeha
Jestem osobą starszą mam plamice od wielu lat,mam coraz częstsze wyprysku kto może mi pomóc. Nogi są całe czerwone, występują prawie codziennie i bolą.
gość
Ból głowy po summaded
Moja córka 5 lat, po 3-ech dawkach summaded po 5 ml na dzień, w czwartym dniu - okropny ból głowy, rano i wieczór. Ból głowy przy którym dziecko jest blade i bardzo słabe - nigdy takiej sytuacji nie mieliśmy. Paracetamol nie pomoga, bo tylko 2 godziny jest dobrze, potem znów ból powraca.
inhalacje
Czy stosujecie inhalacje przy leczeniu infekcji u swoich dzieci? Słyszałam, że bardzo pomagają nawet przy leczeniu zwykłego kataru? Nie mam na razie inhalatora i zastanawiam się czy warto kupić.
gość
Stosowanie kremu aldara
Dzień dobry. Czy można stosować maść aldara (kłykciny) na wewnętrznej stronie warg sromowych mniejszych?
Reklama: