Z tego co wiem ta szczepionka nie jest wycofana. Najczęstszą przyczyną niedostępności jest czasowy brak preparatu w hurtowniach, ale to nie to samo co wycofanie z rynku.
Czasami przyczyna braku jest bardzo prozaiczna - np. brak zainteresowania preparatem w danym kraju (pomimo że preparat jest zarejestrowany - producentowi w ogóle nie opłaca się go importować i rozprowadzać po hurtowniach). Zdarzały się przypadki braku szczepionek z powodu zwiększonego zapotrzebowania w innym kraju - wtedy producent "rzuca" wszytsko tam gdzie ma nagły zbyt.
W razie pilnej potrzeby proponuję zwrócić się do producenta (firma Aventis Pasteur).[addsig]
Pozdrawiam!
<br>Jarosław Kwiecień
<br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Jestem osobą starszą mam plamice od wielu lat,mam coraz częstsze wyprysku kto może mi pomóc. Nogi są całe czerwone, występują prawie codziennie i bolą.
Moja córka 5 lat, po 3-ech dawkach summaded po 5 ml na dzień, w czwartym dniu - okropny ból głowy, rano i wieczór. Ból głowy przy którym dziecko jest blade i bardzo słabe - nigdy takiej sytuacji nie mieliśmy. Paracetamol nie pomoga, bo tylko 2 godziny jest dobrze, potem znów ból powraca.
Czy stosujecie inhalacje przy leczeniu infekcji u swoich dzieci?
Słyszałam, że bardzo pomagają nawet przy leczeniu zwykłego kataru? Nie mam na razie inhalatora i zastanawiam się czy warto kupić.