Reklama:

Terapia dziecka z autyzmem Warszawa (7)

Forum: Choroby dziecięce

Początkująca
18-01-2016, 15:02:44

Czy są tutaj może rodzice dzieci z autyzmem z Warszawy?
Od jakiegoś czasu mam pewne podejrzenia, że mój syn może mieć autyzm. Te same sygnały zaczęłam również dostawać od pani z przedszkola :( Syn ma 4 lata i pluję sobie w brodę, że wcześniej tego nie sprawdziłam :(
Czy możecie poradzić mi gdzie najlepiej udać się z dzieckiem? Do jakiej poradni? Na jaką terapię? Ogólnie co dalej..?
Początkująca
19-01-2016, 12:09:44

Spokojnie. Przede wszystkim póki co, nie myśl o żadnej terapii a o zdiagnozowaniu syna. Na terapię jeszcze przyjdzie czas, oczywiście jeśli diagnoza potwierdzi się z Twoimi przypuszczeniami. Wtedy szukaj poradni psychologiczno-pedagogicznej, lub innych placówek które specjalizują się w terapii dzieci z autyzmem. A jakie objawy Cię niepokoją?
Początkująca
20-01-2016, 19:28:42

Marcepanka dobrze pisze. Przede wszystkim skup się teraz na dobrej diagnozie.
Jeśli jesteś zainteresowana namiarami to od siebie napiszę Ci, że szczegółową diagnozę przeprowadzają w Promitis w Warszawie. My właśnie tam diagnozowaliśmy córkę.
Diagnoza miała 4 etapy i przebiegała bardzo profesjonalnie. W naszym przypadku niestety się potwierdziła. Ale działamy z terapią juz od jakiegoś czasu i widać duże postępy.
Jeśli będziesz miała jakiekolwiek pytania – pisz.
Początkująca
21-01-2016, 12:42:45

Heh, no tak, pewnie macie rację. Chociaż ja po tym co się już naczytałam i po rozmowie z panią z przedszkola to prawie jestem pewna, że to autyzm : No ale faktycznie teraz powinnam skupić się na diagnozie a nie od razu na terapii.
Marcepanka, co do objawów o które pytałaś to syn przede wszystkim ma problemy z kontaktem z rówieśnikami. Owszem, bardzo garnie się do dzieci, ale ma trudności, żeby się z nimi komunikować, żeby się bawić i że tak powiem "być w kontakcie". Do tego kilka razy zdarzyło się, że zrobił sobie krzywdę. Już przestaję się łudzić, że był to przypadek..
Poza tym jest też u niego problem z mową. Niby mówi...ale mówi mało. Od dawna tak było, ale jak pytałam pediatry w wieku 3 lat czy coś jest nie tak..to mówiła, że ma jeszcze czas i że ona nie widzi niczego niepokojącego. Poza tym tłumaczyła to też tym że chłopcy później się rozwijają itd

A gdzie mieści się ta placówka Promitis o której piszesz Kasian? Jak długo czekałaś na diagnozę?
Nie ukrywam, że w obecnej sytuacji chciałabym wiedzieć jak najszybciej co i jak...
Początkująca
22-01-2016, 10:18:45

Wiadomo, że teraz wszystko chciałoby się na "już" bo się denerwujesz, ale diagnoza to nie taka prosta sprawa więc trzeba trochę uzbroić się w cierpliwość. Co do objawów które opisałaś to nie będę się wypowiadała, ponieważ są to objawy które mogą świadczyć o autyzmie ale nie muszą. Nie jestem lekarzem więc nie chcę też wprowadzać nikogo w błąd swoimi przypuszczeniami na ten temat.
W każdym razie co do samej diagnozy, to ja jak zgłosiłam się do Promitisu to czekałam 2 tygodnie. W mojej ocenie to krótko, bo w inne miejsce jak zadzwoniłam to musiałam czekać 1,5 miesiąca.
Co do tego gdzie się mieści ich placówka to nie mogę jednoznacznie napisać bo...mają kilka placówek. Prowadzą też terapie, przedszkola, szkołę dla dzieci z autyzmem, więc trochę tego jest. Sama diagnoza również była przeprowadzana w kilku miejscach bo każdy etap był gdzie indziej. Najlepiej to wejdź sobie na ich stronkę, weź numer telefonu i dzwoń! Dopytaj jak wygląda diagnoza, zapytaj o terminy, zapytaj gdzie odbędzie się pierwsze spotkanie ( w naszym przypadku było to na ul Rembielińskiej ) itd.
Początkująca
22-01-2016, 14:46:35

Myślę, że Kasian mądre rzeczy pisze.
Ja osobiście nie znam tej placówki, bo nigdy tam nie byłam, ale swego czasu kiedy interesowałam się tematem to dużo dobrego słyszałam o promitisie. Szczególnie właśnie o terapii które prowadzą.
gość
19-10-2017, 17:07:58

Mój syn choruje na autyzm od 5 lat, w Warszawie próbowałam wielu poradnii,lekarzy jednak z autopsji mało jest kompetentnych osób.
Krzysztof Wierzbicki to póki co jedyna osoba moim zdaniem godna polecenia.
Przyjmuje kolektywie Psychologgia, namiary są w Internecie.
Poza tym jak chcesz pogadac na temat autyzmu zostaw e-mail, to ważne móc z kimś o tym pogadac kto też to przechodzi i Twoje odczucia nie są mi pewnie obce.
Pozdrawiam i życze wytrwałości

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: