Reklama:

Witam (6)

Forum: Psyche, psychologia

Początkująca
04-10-2011, 18:19:59

Witam wszystkich i zapraszam do opisywania problemów logopedycznych, z którymi się zetknęliście. W miarę możliwości postaram się pomóc.
Ewa Kloge Logopeda
gość
08-12-2011, 16:38:17

Witam, mój 3 letni synek od jakiegoś czasu zaczął sie bardzo jąkać, wcześniej bardzop ładnie mówił, ma duży zasób słów, a teraz nawe jest mu ciężko powiedzieć "mama". Proszę mi poradzić, co robić?
Pozdrawiam
Początkująca
08-12-2011, 17:09:42

Małe dzieci o wiele szybciej myślą, niż są w stanie to powiedzieć, stąd może pojawić się jąkanie, (między drugim, a trzecim rokiem życia) może to być zwykłe jąkanie rozwojowe, które powinno z czasem zaniknąć, (zwykle po paru miesiącach), przede wszystkim nie powinna Pani zwracać synkowi uwagi, że się jąka, bo wtedy jąkanie może rzeczywiście przerodzić się w patologię. Jeżeli sytuacja nie będzie się poprawiała i zauważy Pani, że problem narasta, najlepiej udać się na konsultację logopedyczną. Tylko podczas wizyty, kiedy logopeda może wysłuchać jak dziecko mówi, jest w stanie stwierdzić, czy jąkanie jest już patologiczne.
Ewa Kloge Logopeda
Początkująca
13-12-2011, 23:45:50

Moj polroczny synek duzo piszczy,czasem wydobedzie z siebie gi gi ale nic poza tym.
Czy to swiadczy ,ze pozno zacznie mowic?
Początkująca
16-12-2011, 06:17:45

Witam
Po tym, że dziecko dużo piszczy trudno wyrokować, że będzie późno mówić w przyszłości. Piszczenie dziecka w tym wieku może np. świadczyć o tym, że jest rozdrażnione z powodu chociażby wyrastających ząbków. Od 6 mies. życia dziecko zaczyna wchodzić w gaworzenie, co pojawia się już u maluszka. Wygląda na to, że dziecko wchodzi w kolejny okres rozwoju mowy i przy założeniu, że nie ma problemów ze słuchem, nie martwiłabym się na zapas.
Pozdrawiam
Ewa Kloge Logopeda
gość
23-05-2012, 23:04:21

Witam .Ja mam 2 pytania zawodowe, które dotyczą nauczycieli.
1. Dlaczego mają podczas mówienia tremę?
2.Z czego wynika kłopot podczas wymawiania litery r ?
Dziękuję.
Pozdrawiam Anna
-------------------------

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Badanie czynników krzepnięcia krwi u dziecka
Witam serdecznie, w dniu dzisiejszym wykonaliśmy badanie u syna lat 7: inr oraz aptt (po wczorajszym krwawieniu z nosa). Wyniki poszczególnych czynników wynoszą odpowiednio: - inr 1,09 (norma dla dorosłych: 0,8-1,2) - wskaźnik protrombinowy 92,1% (norma dla dorosłych: 80-120) - czas protrombinowy 12,6 ( norma dla dorosłych: 9,9-37,7) aptt 42,3 (norma dla dorosłych: 25,1-37,7) Proszę mi powiedzieć czy wczorajszy krwotok mógł wpłynąć negatywnie na wyniki badania. I drugie pytanie, czy takie wartości mogą stanowić przeciwskazanie do zabiegu usunięcia podkrwawiającej zmiany w nosie.
Czy znasz i stosujesz 4 Lacti Baby?
Chcielibyśmy podjąć temat dotyczący suplementacji dla najmłodszych i zapytać Was o doświadczenia związane z produktem 4 Lacti Baby. Może ktoś z Was już z niego korzystał lub słyszał o nim od innych rodziców? 4 Lacti Baby to probiotyk, znany ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie jelitowe. Często stosowany jest w kontekście równowagi mikroflory bakteryjnej, zwłaszcza u najmłodszych. Czy ktoś z Was zauważył pozytywne efekty po zastosowaniu 4 Lacti Baby? Może poprawa trawienia u Waszych maluchów, zmniejszenie kolki czy inne korzyści? Czy może stosujecie inne produkty zamiast probiotyków? Zależy nam na wymianie doświadczeń i opinii, bo wiadomo, że wybór suplementu dla niemowlaka to odpowiedzialna decyzja. Dzielcie się swoimi historiami! Czekamy na Wasze odpowiedzi! A w międzyczasie zapraszamy do udziału w konkursie! https://forumginekologiczne.pl/wiadomosc/4-lacti-baby-wez-udzial-w-quizie-i-wygraj-atrakcyjne-nagrody/30990
gość
Wysokie proby watrobowe
Poeniesione proby wtrobowe u 4 latka wykryte przypadkowo. Alt początkowo 68 alt 74 po miesiącu ast58 alt 52 po tygodniu znowu wzrosły do 60 i 65 po powtorzeniu znowu spadek do 58 i 59. Usg wporzadku. Cmv toxo moninukleoza hbs ujemne. Albumina w normie alfa 1 antytrypsyna, iga też ok. Celiakia wykluczona. Nerki trzustka rowniez wyglada to ze ze wszytko wporzadku. Jakie badania mozna jeszcze wykonac? Gdzie szukac przyczyny? Morfologia bez wiekszych odchylen.
terapia grupowa kraków
Cześć. Ostatnio zacząłem zastanawiać się nad terapią grupową jako opcją, aby wspólnie z innymi ludźmi podzielić się doświadczeniami i znaleźć wsparcie w grupie. Jednak, jako że jestem całkowitym nowicjuszem w tym temacie, nie wiem od czego zacząć i gdzie szukać. Może polecicie mi jakiś gabinet lub terapeutę, który specjalizuje się w [url=https://centrumrefleksja.pl/oferta/psychoterapia-grupowa-2/]terapia grupowa kraków[/url]? Co sądzicie o ofercie gabinetu [url]https://centrumrefleksja.pl/[/url]? Dajcie znać!
Reklama: