Witam w piątek otrzymałam wynik rezonansu magnetycznego mojej ośmiomiesięcznej córci.Moze ktoś miał podobne doświadcznia i podpowie mi co robić bo na wizytę u neurologa trzeba troszkę poczekać..Córka jest rehabilitowana metodą Wojty.(asymetria i brak obrotów)Urodziła się w terminie z wagą 2250.Dostała 10 pkt .Oto wynik:
Wynik badania MR CUN w sekwencjach TSE,FLASH,oraz Flair w obrazach T1 i T2 zależnych w płaszczyznach-osiowej,czołowej i strzałkowej.Czaszka nieznacznie zdeformowana postaci spłaszczenia prawej okolicy potylicznej.Sierp mózgu w częsci tylnej położony nieznacznie po lewej stronie.
Struktury środkowe położone prawidłowo.Mózg i móżdzek bez widocznych zmian ogniskowych.Ciało modzelowate zachowane o typowym kształcie o granicznej wielkosci : kolano do 5,9 mm trzon do 3,5 mm płat do 3,85 mm .zwraca uwagę dość duży zrost między wzgórzowy o średnicy 10,7 mm w płaszczyżnie strzałkowej.W środkowym dole czaszki ,przyśrodkowo i do przodu od prawego płata skroniowego widoczna przestrzeń płynowa o wymiarach 21,7/8, 8/15,4mm odpowiadająca torbieli pajęczynówki.bruzdy bocZne zaakcentowane .Komory poszerzone głównie w obrębie trzonów Róg potyliczny prawej komory bocznej skrócony Pogranicze tego rogu oraz trzonu nieco uniesione ku górze. Okolica przysadki mózgowej zachowana prawidłowo.