Reklama:

Wynik MR główki 8 miesięcznej córci . (3)

Forum: Rehabilitacja dzieci

Początkująca
18-07-2010, 11:48:56

Witam w piątek otrzymałam wynik rezonansu magnetycznego mojej ośmiomiesięcznej córci.Moze ktoś miał podobne doświadcznia i podpowie mi co robić bo na wizytę u neurologa trzeba troszkę poczekać..Córka jest rehabilitowana metodą Wojty.(asymetria i brak obrotów)Urodziła się w terminie z wagą 2250.Dostała 10 pkt .Oto wynik:
Wynik badania MR CUN w sekwencjach TSE,FLASH,oraz Flair w obrazach T1 i T2 zależnych w płaszczyznach-osiowej,czołowej i strzałkowej.Czaszka nieznacznie zdeformowana postaci spłaszczenia prawej okolicy potylicznej.Sierp mózgu w częsci tylnej położony nieznacznie po lewej stronie.
Struktury środkowe położone prawidłowo.Mózg i móżdzek bez widocznych zmian ogniskowych.Ciało modzelowate zachowane o typowym kształcie o granicznej wielkosci : kolano do 5,9 mm trzon do 3,5 mm płat do 3,85 mm .zwraca uwagę dość duży zrost między wzgórzowy o średnicy 10,7 mm w płaszczyżnie strzałkowej.W środkowym dole czaszki ,przyśrodkowo i do przodu od prawego płata skroniowego widoczna przestrzeń płynowa o wymiarach 21,7/8, 8/15,4mm odpowiadająca torbieli pajęczynówki.bruzdy bocZne zaakcentowane .Komory poszerzone głównie w obrębie trzonów Róg potyliczny prawej komory bocznej skrócony Pogranicze tego rogu oraz trzonu nieco uniesione ku górze. Okolica przysadki mózgowej zachowana prawidłowo.
Początkująca
19-07-2010, 01:33:36

Witam! Mój szyn jest w bardzo podobnej sytuacji. Mogę tylko podpowiedzieć, że na terenie USA jest możliwość leczenia. Proszę wejść na stronę www.cranialtech.com. Nie wiem jak wygląda dokładnie pokrycie kosztów, ale można postarać się o ubezpieczenie. Z tym, że trzeba byłoby się nastawić na dłuższy przyjazd, ponieważ po założeniu kasku chodzi się do kontroli co tydzień. My zaczynamy od tego czwartku.
Ps. Wiem, że wykonuje się również w Niemczech, Szwajcarii oraz Anglii, ale nie mam żadnych namiarów.
gość
05-01-2011, 16:18:10

Witam,
mam to samo i dlatego na stronie cranioform.de -tam tez jest język polski mozna zrobic kask dziecku.Koszt około 2 tys. euro,ale metoda skuteczna.Zadłużę się,ale musze to zrobic -tył główki ma zupełnie spłaszczone.lekarze tylko mówia taka uroda-bzdury,a potem jest problem w przyszłości kiedy główka rośnie i mózg z nim.Zadzwoń do nich i pogadaj-tylko po angielsku i niemiecku,ale opisy są po polsku

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: