Witam,
Bardzo proszę o interpretację wyników krwi u mojego dziecka, bo tak się wystraszyłam tym, co wyczytałam na temat podwyższonych monocytów, że chyba zaraz oszaleję :(((((
Zacznę od początku:
We wtorek pojechałam z dzieckiem do szpitala, ponieważ prawie wcale nie pije wody, soków, herbatek, jednym slowem nie chce nic i z żadneko kubeczka, butelki itp. Podaję mu łyżeczką po parę klopelek, to czasem przełknie. Problem z piciem ma od początku, ale miał pełne pieluszki więc się nie martwiłam. Do czasu, gdy we wtorek był straszny upał, on nic nie pił, pieluchy były prawie suche po kilku godzinach. Do tego nie chciał jeść (jeszcze nigdy nie odmówił, jest łakomczuszkiem) i strasznie płakał, skarżył się, widziałam, że coś mu dolega...podejrzewałam odwodnienie, ale na szczęście go nie było. A więc zabrałam go na badanie i miał podwyższone leukocyty (dzisiaj robiłam powtórkę badań i są w normie, ale te monocyty....załamałam się)
Zacznę od pełnych wyników z wtorku:
Morfologia krwi:
Leukocyty 18 tys/ul
Erytrocyty 4, 68 mln/ul
hemoglobina 12,2 g/dl
hematokryt 33,0%
MCV 70,5 fl
MCH 26,1 pg
MCHC 37,0 g/dl
Płytki krwi 315,0 tys/ul
Glikemia: 70 mg/dl (pomiar glukometrem)
Badanie ogólne moczu:
Barwa jasno żółty, Glukoza nieobecna mg/dl, Bilirubina nieobecna, Ketony nieobecne mg/dl, pH 6,0, Ciężar właściwy 1,010 kg/l, Białko nieobecne, Urobilinogen w normie mg/dl, Leukocyty nieobecne w ul, Erytrocyty obecne w ul, Azotyny nieobecne, Osad moczu: Nabłonki płaskie nieliczne wpw, Leukocyty 0-1 wpw, Erytrocyty świeże 0-1 wpw, Erytrocyty wylugowne 1-3 wpw.
Notatka:
W trakcie obserwacji w izbie przyjęć wypił około 130 ml wody, uzyskano diurezę, badanie ogólne moczu bez cech odwodnienia. W morfologii krwi miernie podwyższona leukocytoza. Klinicznie bez uchwytnych ognisk zakażenia (wyrzynanie zębów?). Wymaga dalszej obserwacji. Zalecenia-kontrola morfologii krwi za 3 dni
No więc dzisiaj (piątek) zrobiłam mu morfologię krwii i oto pełne wyniki:

Błagam o pomoc bo zwariuję zanim jutro pojadę z nim do lekarza!