Reklama:

Za mało pokarmu (2)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
08-10-2004, 08:10:00

Niedawno urodziłam śliczną córeczkę. Od początku karmię ją piersią, ale wydaje mi się ,że pokarmu mam za mało.Co robić,boję się ze głodzę dziecko
Forumowicz
08-10-2004, 13:30:00

Witam!
Tak naprawdę rzadko się zdarza, żeby pokarmu było za mało. Najważniejsze fakty są takie.

1) Dziecko większość należnej mu porcji mleka wypija z piersi w ciągu pierwszych 10-15 minut karmienia. To że długo "wisi" na piersi nie znaczy, że ma za mało.
2) W pierwszym miesiącu życia noworodek fizjologicznie potrzebuje mniejszych objętości pokarmu i gruczoły mlekowe dostosowaują się do tego.
3) Intensywnością ssania i ilością wypijanego mleka dziecko samo reguluje wytwarzanie odpowiednich ilości mleka przez matkę. Należy zaufać tej regulacji.
4) Jeżeli dziecko sprawia wrażenie zdrowego, zadowolonego i w miarę regularnie przybiera na wadze to pokarmu na pewno jest pod dostatkiem.

Jeżeli koniecznie chcesz sprawdzić ile masz pokarmu, to weź wagę niemowlęcą (musi być czuła - z dokładnością do 10 gramów), zważ dziecko tuż przed przystawieniem do planowego karmienia, a potem zważ zaraz po karmieniu. Różnica wagi jest ilością wypitego mleka. Karmiony naturalnie, na żądanie, noworodek wypija po 60-80 ml na porcję.

Uwaga: Nie oceniaj ilości mleka poprzez odciąganie laktatorem. Dziecko opróżnia pierś znacznie skuteczniej niz laktator!

Pozdrawiam!
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: