Reklama:

Zapalenie noso-gardzieli (2)

Forum: Katar i nieżyt nosa

gość
02-04-2014, 08:31:07

Witam. Mój syn ma zdiagnozowane zapalenie noso-gardzieli. Dostał antybiotyk i steryd do nosa. Czy warto/można włączyć mu również sól morską?
Komentatorka
02-04-2014, 13:21:43

Przed podaniem leku do nosa np. sterydu, wskazane jest oczyszczenie nosa z zalegającej wydzieliny. Robimy to po to, aby lek miał dostęp do śluzówki błony śluzowej nosa, gdyż wtedy będą widoczne efekty jego działania. Jeżeli podamy lek do nieoczyszczonego nosa, to działanie jest znikome, a terapia nieskuteczna.
Tak więc warto/można i należy stosować preparat wody morskiej.
W czasie infekcji górnych dróg oddechowych, nawet bez zaleconego donosowo sterydu, też warto stosować wodę morską do nosa.
Zofia Zięba specjalista pediatra Oddział Dziecięcy z Pododdziałem Diabetologii i Neurologii Dziecięcej Szpital Wojewódzki Koszalin

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Kizna
Synek 8 miesięcy od urodzenia bardzo wymagający, płaczliwy , mało śpi, ruchliwy pełza bardzo szybko, wstaje już sam ale nie siedzi w związku z czym lekarz pediatra zalecił badania krwi między innymi Kinazę CRP. Morfologia tarczyca i inne w normie oprócz kinazy raz 180 później 270 podczas badania bardzo się prężył i napinał, (krew pobrana dopiero za 2 razem) ale nie aż tak żeby były takie wyniki 😒 Jesteśmy w kontakcie z pediatrą i czekamy na inf ale może ktoś z Was miał taki przypadek? Syn od urodzenia pod kontrolą fizjo ze względu na wzmożone napięcie mięśniowe, dwa dni temu fizjo/osteopata powiedział że wszystko ok i nie widzi niczego co mogłoby niepokoić. Bardzo proszę od odp
Czy znasz i stosujesz 4 Lacti Baby?
Wybór suplementu dla niemowlaka to odpowiedzialna decyzja. Czy macie doświadczenie z produktem 4 Lacti Baby. Może ktoś z Was już z niego korzystał lub słyszał o nim od innych rodziców? 4 Lacti Baby to probiotyk, znany ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie jelitowe, który może być stosowany do pierwszych dni życia. Probiotyk ten jest często stosowany w kontekście równowagi mikroflory bakteryjnej, zwłaszcza u najmłodszych. Jakie cechy powodują, że chętnie sięgacie po dany probiotyk dla dziecka? Czekamy na Wasze odpowiedzi! W międzyczasie weź udział w quizie i wygraj atrakcyjne nagrody! Weź udział w quizie i wygraj atrakcyjne nagrody!
gość
Pasożyty
Witam mam do państwa pytanie gdyż pojawiła się u jednego domownika glista ludzka cała rodzina dostała przepisany zentel oprócz 4 letniego dziecka które najpierw musi zrobić badania kału i moje pytanie brzmi czy jest sens brania leku szybciej niż dziecko czy trzeba jeszcze poczekać aż będą wyniki badań i wtedy dopiero wszyscy mają wziasc zentel czy nie ma do rzeczy różnica 7 dni ?
gość
Przedwczesne dojrzewanie
Moja córka dostała miesiączkę w wieku 10 lat i 9 miesięcy. Wzrost obecnie 143 cm. Jesteśmy pod opieką endokrynologa ze względu na przedwczesne dojrzewanie płciowe. Wiek kostny przyspieszony o 2 lata. Pani doktor nie chciała hamować dojrzewania pomimo słabego wzrastania, liczyła , że córka urośnie i miesiączka nie nadejdzie tak szybko. Boje się że nie urośnie już więcej. Czy ktoś miał taki przypadek?
Reklama: