Witam. Bardzo proszę o poradę
Sytuacja przedstawia się następująco...
Moja córka 8tyg cierpi na zaparcia właściwie od 2 tygodnia życia, albo na dyschezje (Nie wiem już zglupialam bo każda położna i każdy pediatra mowi i radzi co innego)
Po powrocie ze szpitala nie zrobiła bardzo długo kupy Ale pięla się i prężyla az w końcu zrobiła taki ulepek jak królik. Położna poradziła aby dawać czopek właściwie to 1/3 bo to zaparcia po czopku rzeczywiście pojawiała się kupa początek zbity w takie kuleczki a reszta rzadka Problem jest w tym że mała po podaniu czopka jest spokojna przez 1 dzień później znowu pnie się i pręży. Pnie sie i prezy nawet kiedy chce zwyczajnie pruknac. Więc sytuacja wygląda tak że od 6 tygodni mała nie zrobiła sama kupy normalnej tylko jedziemy na czopku cztery lub trzy dni przerwy i znowu czopek. W ok 5 tyg jej życia postanowiłam przerwać akcję z czopkiem Ale co się dziecko oplakalo wyprezylo po to aby po 6 dniach w końcu zrobić taka mała kuleczke a'la tic-tac.
Jesteśmy umówieni do gastrologa za dwa tygodnie Ale położna nastraszyla mnie ze być może będę musiała zrezygnować z karmienia piersia na rzecz jakiegoś mleka modyfikowanego (bez czegoś tam chyba laktozy)
Nie chciałabym aby doszło do takiej sytuacji bo uwielbiam ja karmić piersia. Córka też prawidłowo przybiera na wadze (co tydzień ok 200gram na plusie)
Probowalam już i masaży brzuszka, cieplych kapieli i nawet na kilka dni wprowadziłam mleko modyfikowane w nadzei ze może ono szybciej "przepcha" ta kupę.
Ale nic zawsze tuż przy odbycie mała zbija stolce w zlepki. (Nawet jak wczesniej podalam czopka np po dwoch dniach to ta kupa nie jest rzadka tylko taka "masowa" jak pasta do zębów) a później jest problem z wypróżnieniem
Dodam że po konsultacji z pediatra podajemy małej dicoflor, debridat na poprawę pracy jelit oraz espumisan żeby ułatwić odprowadzanie gazów. I teraz ostatnio taki enzym poprawiający trawienie Kolzym.
Nie wiem już co robić żeby ulżyć córeczce. Niby wiem ze dziecko może nie robić kupy przez nawet 10 dni Ale ona już po 2 lub 3 dniach wyraźnie się pnie tak że chce ją zrobić tylko nie może przez te zaparcia lub dyschezje.... Jak to zwalczyć u tak małego dziecka? Jak mu pomóc? Chce zakończyć to czopkowanie Ale już mija teraz 4 dzień od ostatniego czopka i ona już zaczyna swoje napinanie się i płacze.
Co robić???