Reklama:

zaparcia po "słoiczkowych" obiadkach (7)

Forum: Karmienie niemowląt

gość
10-04-2014, 07:29:15

mam problem, czy po obiadkach i deserkach ze słoiczków dziecko może mieć zaparcia?
jestem mamą 5 miesięcznego synka. urodził się jako 4,5kg noworodek 55 cm, zdrowy i z niesamowitym apetytem.lekarz w 2 miesiącu życia kazał wprowadzić mi do jego diety posiłki typu obiadki. stopniowo rozszerzałam mu dietę. na początku wszystko było dobrze, jednak od jakiś 2 miesięcy synek ma problemy z regularnym wypróżnianiem się. zazwyczaj pomagam mu czopkiem lub lewatywka. jadłospis mojego dziecka wygląda nst.
6-karmienie piersią
9-karmienie piersią lub kaszka na wodę
12-obiadek zazwyczaj słoiczek
14-15 karmienie piersią
16-owoce świeże lub słoiczek
18-karmienie piersią
21-karmienie piersią
24-1 karmienie piersią
4 lub 6 rano - karmienie piersią
mój synek bardzo mało pije prawie w ogóle, pluje herbatkami. mam wrażenie ,że za dużo je. waży już 11kg i ma 70 cm. jest zdrowy i wesoły.proszę o poradę.
gość
03-06-2014, 19:38:37

Sproboj podawac wode a nie herbatki. Ewentualnie slaby rumianek. Jesli nie bedzie chcial pic to po prostu dajac sloiczki unikaj zatwardzajacych warzyw i owocow, czyli marchew, gruszka, banan. Podaj za to dynie, sliwki, morele. Ja ze sloiczka odejmuje lyzke i dolewam wody aby bylo rzadsze.
No i nie radze robic lewatywy. Pozbawisz dziecka naturalnego odruchu i bedzie musialo zawsze miec taki bodziec.
Poza tym co masz na mysli zatwardzenie. Bo wg lekarzy to suche bobki a nie gesta kupka ktora po sloiczkach jest norma.
gość
03-06-2014, 19:41:46

Nie jestem lekarzem ale czemu rozszerzasz diete tak wczesnie?! Tym bardziej ze widze ze karmisz piersia. Moze dlatego dziecko sobie nie radzi. Dla dziecka karmionego piersia diete rozszerza sie po ukonczeniu 6.mca a dla karmionego mieszankami (mlekiem modyfikowanym 1) lub dokarmianego po ukonczeniu 4.mca.
gość
03-06-2014, 19:42:56

A widzialas kiedys sloiczek "od 2.miesiaca"?!
Liderka opinii
04-06-2014, 00:10:55

W sumie rzadko wprowadza się w 2 miesiącu życia dziecka jedzenie w słoiczku. Dziwne. Powiedz co oznacza ta rozpiska i czego się ona tyczy?
gość
06-08-2014, 17:29:24

No raczej przesadnie zaduzo wazy twoje dzieciatko.A co to za lekarz ze od 2 miesiaca kaze rozszerzac diete masakra. dlatego wazy zaduzo pewnie .Noi wydaje mi sie ze troche za czesto go karmisz. Moj ma 6 miesiecy i wazy 7800 czyli prawidlowo a je duzo mniej bo mleka to okolo 100ml .
gość
31-01-2021, 11:32:38

Treść zablokowana przez moderatora

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Niemowlak je za dużo
Hej, moje dziecko ma pół roku. Od początku karmione MM, bo ja nie mogłam karmić. Obecnie jest bardzo dużym dzieckiem. Waga i wzrost w górnych normach. Rośnie bardzo szybko. W dzień je prawidłowo (rozszerzamy też dietę). Natomiast w nocy budzi się co 2-3h i domaga się butli. Moim zdaniem je za dużo w nocy. Jak temu zaradzić? Przeczekać i nie podawać mleka? Kilku pediatrów go widziało. Stwierdzali, że jest duży ale nie widzą nic niepokojącego oraz aby dawać jeść na żądanie. Dla mnie to jest niepokojące, że jest większy od dzieci znajomych, które urodziły się wcześniej niż on...
gość
Problem z mlekiem
Dzien dobry, pisze tutaj poniewaz juz sama nie wiem co robic. Dziecko dostawało bebilon po cesarce 2 tyg bylo ok, zaczely pojawiac sie kolki, pojedyncze krostki ale pomyslalam ze to moze bardziej potowki, zaczela rowniez bardzo ulewac a czasem to i chlustac wieksza iloscia, kupki ro0wniez coraz batdziej wodniste wiec zadzwonilam po porade i pani doktor zaproponowała bebilon ar - na ulewania mega, nic nie ulewala ale przy kazdym piciu bardzo twardy brzuszek sie robil placz i doslownie w jeden dzien wysypalo cala twarz w krosty, widac bylo ze ja to swedzialo bo przy odbijaniu robila glowka po ciele, kupki jakby ladniejsze ale jak robila co 2 dzien to tutaj 3-4 razy dziennie nagle, wiec dosyc szybko przeszlam na nan total comfort na kolki, ulewania, zaparcia myslac ze przyniose ulge, niestety ulewania znowu sie pojawily nie tak duze jai przy 1 ale byly, kupki znowu zaczely byc pod wodniste, krostki zaognione ale brzuszek jakby lepiej mniej sie prezyla wieczorami jakby na te kolki faktycznie pomagalo. Przy wizycie na szczepienie pani doktor stwierdzila alergie na bialko i przypisala nutramigen (dziwie sie ze pani doktor wiedzax ze tak ulewa takie luzne mleko zapisala zamiast gesciejsze) - co prawda dopiero 3 dni na nim jestesmy ale to jest katorga, krostki schodza ale ulewnie przy kazdym mleku od razu po godzinie nawet dwoch, czasem chlustanie, nie chce pic jak wypijala 120 to teraz kolo 60, cudowanie przy kazdym piciu bardzi niespok9jna macha raczkami wypycha butelke chce zlapac smoczek za chwile wypycha jezykiem, placzliwa w dzien i niespokojna. Nie wiem czy dac czas i ona s8e przyzwyczai ale nie wiem czy jak tak ulewa to nagle sie nauczy nie ulewac, dziecko sie meczy my razem z nim nie mogac pomoc i nie wiem co robic czy czekac faktycznie te 2 tygodnie czy ona to przyswoi czy zmienic lekarza i konsultowac czy mi powie ze co ja oczekuje po 3 dniach
gość
Córka 2.5 roku problem z jedzeniem
Córka 2.5 roku i co jakiś czas je tylko mleko modyfikowane.Jest dzień , że zje chętnie obiad.Innego dnia cały dzień ładnie zjada.Są dni dość często kiedy chce tylko mleko modyfikowane.Co zrobić.?
Dziecko je tylko mleko
Dzien dobry, jak poradzic sobie z 17 miesiecznym dzieckiem, ktore je tylko mleko i musy owocowe? Nigdy nie interesowalo go jedzenie, nie ma absolutnie nic innego co mu smakuje, nie dziala jedzenie z nami, zadne kolorowe lyzeczki talerzyki. N'a niego naprawde nic nie dziala, sprobowalismy wszystkiego. Myslimy nad odstawieniem mleka i przeglodzeniem az zacznie jesc. Île czasu moze nie jesc takie dziecko bez zagrozenia dla zdrowia? Dziekuje
Reklama: