Reklama:

Zatoko (7)

Forum: Katar i nieżyt nosa

gość
23-02-2014, 17:27:11

Czy 4 letnie dziecko z katar od grudnia, kaszlem w nocy po zaśnięciu i rano może mieć chore zatoki?
Początkująca
25-02-2014, 08:23:04

W tej grupie wiekowej rzadko występuje zapalenie zatok,i przebiega raczej ostro,z gorączką.Przewlekły katar w tej grupie wiekowej i o tej porze roku to najczęściej przewlekające się,nawrotowe infekcje wirusowe.Należy pamietać,że ostry nieżyt nosa trwa 2-3 tygodnie,i często przebiega z kaszlem,produktywnym w nocy i nad ranem.
Agata Kamińska-Pabich specjalista pediatra, neonatolog staż pracy 23 lata
Komentatorka
25-02-2014, 08:25:04

Tak jak dodał Przedmówca, u dzieci w tym wieku najczęściej występują infekcje wirusowe, nawracające, szczególnie u dziecka chodzącego do przedszkola, jednak zapalenie zatok może wystąpić w każdym wieku, a przyczyną mogą być m.in. zakażenia wirusowe. Różne są objawy u dorosłych i dzieci. U niemowląt i małych dzieci do 3 roku życia najczęstszą postacią zapalenia zatok jest zapalenie zatok sitowych, ponieważ inne są słabo rozwinięte. Dziecko rodzi się z zaznaczonymi zatokami sitowymi i szczękowymi, a szybki wzrost tych zatok następuje około 3. r. ż.,rozwój zatok czołowych trwa aż do dorosłości. Zatoki połączone są z nosem systemem wąskich szczelin, a błona śluzowa nosa ma taką samą budowę jak śluzówka zatok, nie ma między nimi wyraźnej granicy anatomicznej, dlatego proces zapalny rozprzestrzenia się i obejmuje równocześnie nos i zatoki przynosowe.
U dzieci z przewlekłym katarem mogą być chore także zatoki. Objawem może być kaszel nasilający się w nocy po zaśnięciu, budzący dziecko ze snu oraz nad ranem. Przyczyną jest spływająca z zatok wydzielina, prowokująca kaszel. Katar może być śluzowy lub śluzowo-ropny, występuje zatkanie nosa.
Należy zgłosić się do lekarza pediatry i laryngologa, który na podstawie badania i objawów klinicznych jest w stanie stwierdzić, czy mamy do czynienia z zapaleniem zatok. Jeżeli kaszel trwa prawie 2 miesiące należy rozważyć wykonanie zdjęcia rtg klatki piersiowej, badań podstawowych (wskaźniki zapalne, morfologia), w celu wykluczenia zapalenia płuc. Laryngolog zaleci potrzebne leczenie, ale to, co każdy z nas może zrobić i co jest niezwykle istotne, to staranne oczyszczanie nosa za pomocą roztworów wody morskiej, kilkakrotnie w ciągu dnia, koniecznie przed udaniem się na spoczynek nocny. Usuniemy w ten sposób zalegającą wydzielinę z nosa, nawilżymy błonę śluzową i ułatwimy dziecku oddychanie i spokojniejszy sen.
Zofia Zięba specjalista pediatra Oddział Dziecięcy z Pododdziałem Diabetologii i Neurologii Dziecięcej Szpital Wojewódzki Koszalin
Początkująca
02-10-2015, 06:45:14

Treść zablokowana przez moderatora

gość
06-06-2016, 09:19:27

Po czym poznać ze to problem z zatokami?? Młody czeto ma zatkany nos, glowa go czasami boli, zapisalismy sie do laryngologa ale troche to potrwa zanim sie do wizyty doczekamy, co robić??
gość
22-06-2016, 09:23:11

Zazwyczaj bol wtedy sie nasila przy schylaniu, moze czuć ze cś mu tak spływa, czasami moze czuc niesmak w ustach, mozecie kupic sinufast, ja ostatnio sie zalatwilem klimą w biurze bo niestety nie mozna jej wylaczyć, wiec po paru dniach takiej pracy tez bolala mnie glowa, czulem ze mam wszystko przytkane i ten lek wlasnie mi pomogl, jest ziolowy i nie kosztuje duzo wiec wart osprobowac
gość
29-03-2017, 08:52:43

A mnie się czasem wydaje, ze takie katary i kaszle to sprawka alergiczna. Np. na kurz, albo na wilgoć, szczególnie późną jesienią. Czasem sama miewam takie dolegliwości i potrafię sięgnąć chociażby po Allertec i mam wrażenie że pomaga. Oczywiście nie miewam przy tym żadnej temperatury i czy innych objawów, bo wtedy wiadomo, że to nie alergia.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: